– Det er vemodig å slutte i jobben, men sånn er det vel for de fleste som har jobbet lenge et sted, sier Didriksen til VA.

15 år

13. juli 1967 mønstret 15 år gamle Didriksen på MS «Lofoten» som dekksgutt. «Lofoten» seiler fortsatt og er Hurtigrutens eldste skip. I 1967 var båten eid av VDS – Vesteraalens Dampskipsselskap. Didriksen har nesten bare seilt med hurtigruteskip. En periode seilte han utenriks, og i 1977–1978 gikk han på styrmannsskole.

– En periode seilte jeg for RCCL (Royal Caribbean Cruise Lines) i Karibia, men ellers har jeg bare seilt med ulike hurtigruter.

Didriksen har seilt som matros, styrmann og purserassistent.

Mange rundturer

Det er dermed veldig få som har sett like mye av norskekysten som stokmarknesmannen Didriksen.

En rundreisetur med hurtigruten tar 11 dager. Dersom vi antar et Didriksen har seilt 180 dager per år, utgjør dette drøyt 16 rundturer per år.

16 rundturer i 40 år utgjør 640 rundturer. Hver rundtur er på 2224 nautiske mil. Dermed har Didriksen trolig seilt 1,4 millioner nautiske mil. En nautisk mil er 1852 meter. Distansen utgjør dermed 2,6 millioner kilometer, som tilsvarer smått utrolige 65 ganger jordens omkrets, som er drøyt 40.000 kilometer.

Ingen favoritter

Didriksen har vært mannskap om bord mange ulike hurtigruter.

– Jeg har seilt med «Kong Olav», den «Finnmarken» som ligger på land på Stokmarknes, «Nordstjernen», «Lofoten» og gamle «Nord-Norge».Mest av alt har Didriksen seilt med «Vesterålen».

– Jeg har vært fast ombord «Vesterålen» siden 1996, bereter den nyslåtte landkrabben.

Torsdag kveld ble han satt ekstra stas på av mannskapet ombord, og da båten klappet til kai på Stokmarknes fredag, tok Didriksen med seg sakene og gikk på land.

Han har aldri reist som passasjer ombord på noen av hurtigruteskipene, og har, forstår vi han rett, ikke planer om å gjøre det heller.

Landlivet

Han planlegger nemlig å nyte pensjonistlivet på land.

– Det har alltid vært godt å komme på land etter hver tjenestetur om bord. Hjemme venter ofte ulike vedlikeholdsoppdrag og gressklipping. Det skal jeg bruke fritiden min til, sier den hjemvendte sjømannen.