Da gruppelederne i fylkestinget i Nordland besøkte Nordlaks onsdag, fikk de grundig informasjon om havfarmprosjektet Fiskeridirektoratet i går ga delvis ja til.

Et gigantisk oppdrettsskip vil trolig bli bygget og kan stå ferdig i tidsrommet 2019-2020. Det vil kunne bety økt produksjon for Nordlaks, som de siste par årene er blitt tvunget til å kutte.

Flere tusen tonn færre produsert fisk er ifølge eier Inge Berg et resultat av krav som han mener bygger på mytelignende påstander om oppdrettsnæringen.

– Dette er svært alvorlig, og vi sliter med å nå frem med informasjon. Vi feiltolkes, og av og til ser det bevisst ut, sa han til politikerne.  Et eksempel er utbredelsen av lakselus. Et annet handler om antibiotikabruk. Et tredje handler om oppdrettslaks i elvene. Myter, og ikke sannhet, ifølge Berg.

– Snittet i norsk havbruksnæring var i fjor 0,2 lus per fisk. Altså en prikk per femte fisk. Men bildet media viser er en fisk med 200-400 lus. Fiskes det småsei i fjorden sliter man med å fiske en sei uten en lus - altså lus som ikke har noe med laks å gjøre. Torsken som kommer fra Barentshavet har litt lus, det er normalt. La oss heller konsentrere oss om smittepresset, sa Berg.

Inge Berg mener det ikke må settes kunstige mål som knekker bransjen.