Interessefeltet lokalt produsert mat er smalt i Vesterålen. I så måte var det et godt besøkt seminar på Stokmarknes mandag. 50-60 personer med en gründer i magen - eller som har et bein og to i bransjen - var innom for å la seg inspirere og lære.

- Mat, kultur og natur: Nordland skal levere opplevelser i verdensklasse, sa Tommy Nilsen i Nordland fylkeskommune i et innledende foredrag.

Kvalitet

- Besøkende til Nordland skal møte bærekraftige destinasjoner med kvalitet i alle ledd, sa han. Nilsen dro frem behovet for at aktørene i bransjen skal bli kjent, og dele erfaringer og kunnskaper.

- Sosiale medier gjør at kunder overtar mye av makten når det gjelder å slå fast kvaliteten på tilbudene. Det er de som vurderer dine kvaliteter. Samtidig gir dette aktørene i reiselivsbransjen gode muligheter, sa Nilsen.

Nilsen pekte på fiskeren, bonden og oppdretteren som helt vesentlig i arbeidet med å styrke tilbudet. Han pekte på videreforedlingen, pakkingen, distribusjonen - og til syvende og sist historien bak maten som ligger på tallerkenen. - Det er om å gjøre å skape bildene og følelsene hos de som sitter og spiser hos oss, sa han.

Fellesskap

- Vi må jobbe sammen på tvers av faggruppene for å skape de gode opplevelsene, sa Nilsen.

Ingvill Bang fra Fylkesmannen i Nordland var også til stede på seminaret. - Vi er en utviklingsaktør via landbruks- og reindriftsavdelingen. Det er først og fremst videreforedling vi ønsker å bidra til, sa hun.Bang snakkket om det hun kaller mobilisering, og med det mente hun å bidra til at de som vurderer å starte lokalmatproduksjon får et godt grunnlag for å ta en beslutning. Fylkesmannen ønsker å bidra med kunnskap, inspirasjon og nettverk til de som ønsker å videreutvikle sin produksjon.

Bang opplyste at det i fylket er registrert rundt 110 lokalmatprodusenter fra landbruk og reindrift. Definisjonen på lokalmat sett fra Fylkesmannens side er:- Et produkt som kan kjøpes og spises- Del av en helhetlig opplevelse- Som en helhetlig måltidsopplevelse

Nettverk

Det finnes et såkalt kompetansenettverk i Nord-Norge på feltet lokalmat. Det er fem ulike kompetansenav i landet. Det inneholder ulike tilbud, kurs, besøksordninger, besøk og handlingsplaner, forklarte Fylkesmannens utsending.