VOL snakket med rådmannen rett i etterkant av orienteringen han holdt for politikerne i rådhuset. Torsdag kveld må han og kollegene holde samme foredrag om kommuneøkonomien og konsekvensene for de ansatte. Noen av disse kommer til å miste jobbene sine som følge av kuttene kommunen må gjennomføre.

- Et sted i dokumentet bruker du begrepet modernisering. Vil du forklare det?- Det handler om flere ting, men først og fremst om eldreomsorgen. Vi baserer eldreomsorgen på større grad av hjemmetjenester i årene fremover. Hjemmetjenesten handler både om de som reiser rundt til de eldre slik vi er vant til, men også HDO (heldøgns bemannede omsorgsboliger, red.anm.). Vi mener det blir en mer brukertilpasset tjeneste, der man får et enkeltvedtak som går på at du skal ha slik og slik hjelp. Du bor sammen med andre eldre, spiser gjerne måltider sammen med andre, er sosial og har aktivitetstilbud. Ergo- og fysioterapitilbud er en kort spasertur unna, og samlet mener jeg dette er modernisering, sier Teigen.

Her er rådmannens kuttliste i Hadsel Ola Morten Teigen la torsdag frem oversikten over den økonomiske ståa i Hadsel kommune. Kommunen stor overfor en voldsom kuttjobb i 2017, og må kutte 36 millioner kroner i driften. Rundt 40 kommunale stillinger kan bli borte. Andre modeller

Teigen mener den gamle formen er aldershjem og institusjon, og det bygges ned landet rundt.

- I hvert fall forholdet mellom disse to. I Hadsel er det relativt sett mange sykehjemsplasser og veldig lite HDO. Legger vi ned Ekren har vi to og en halv ganger så mange sykehjemsplasser, relativt sett, sammenliknet med min hjemkommune Stjørdal. Da har jeg også korrigert for demografi, altså den relative andelen eldre i disse to kommunene, understreker Teigen.

- Samtidig har Stjørdalen ti ganger så mange HDO som Hadsel. Det som har vært tyngst å foreslå har vært å legge frem forslaget om å legge ned Ekren. Det er følelsesladd i Hadsel, og mange har veldig gode tanker om stedet. Mange har positive relasjoner, det er en god plass å være for eldre. Jeg har selv vært der flere ganger, og det er et bra sted. Derfor er dette vanskelig å foreslå. Dette er ikke bare en sykehjemsinstitusjon, men en institusjon ikke bare for melbusamfunnet, men for hele Hadsel, sier rådmannen.

Samtidig mener han det er et helt riktig grep å gjøre, basert på erfaringer fra hele landet.

- Man skifter tyngde fra institusjon til HDO.

- Defensive kuttforslag - Vi risikerer at potensielle tilflyttere skremmes bort, sier Rødts Geir Jørgensen. - Kan ikke forsvare voksentetthet

- Hvorfor mener dere grepene som foreslås i oppvekstsektoren er riktige?- Det er åpenbart at vi har høy voksentetthet i Hadsel i undervisningssektoren i Hadsel sammenliknet med andre kommuner. Vi har valgt å beholde strukturene på tross av betydelig elevnedgang. På et eller annet tidspunkt passerte kommunen skjæringspunktet for når vi må gjøre noe med dette. Der er vi nå. Det er påpekt fra administrasjonen i mange år. Nå må vi gjøre det. Ressursnivået på Melbu er like høyt eller høyere enn på Stokmarknes, selv om det på Stokmarknes er 120 elever mer der. Det er forståelig at det på Strønstad og Innlandet er høyere voksentetthet, men det kan altså ikke forsvares på Melbu.

- All krise gir endringsenergi og mulighet til å gjøre grep man ellers ikke ville gjort. Det er vanskelig å legge ned Ekren, og det er vanskelig å gå bort fra at det på Melbu skal være fullt ut to-paralell-skole. Vi må ta konsekvensene som blant annet elevtallene viser, sier rådmannen i sin begrunnelse.

Han understreker imidlertid at han har stor respekt for at politikernes vurderinger ikke alltid er de samme som administrasjonens vurderinger. Rådmannen sier til VOL at han håper politikerne er forsiktige med investeringsbudsjettet. Han mener politikerne må være OBS på den langsiktige effekten av kutt der. Et eksempel er HDO, et annet er Parkveien 2, der penger til velferdsteknologi kan bane vei for smarte løsninger for fremtiden.