Verdens største kunnskapsturnering, First Lego League, samlet lørdag nærmere 800 ungdommer til skandinavisk finale i Bodø. Blant dem var Team Orcas, bestående av 12 elever fra Strønstad skole i Hadsel.

Den ivrige gjengen har i høst forsket på hval – og hvordan vi bør opptre når vi observerer hval fra båt. Forskningen har spredt seg, og er tatt i bruk av flere aktører. Den har sågar havnet i fiskeri- og næringsdepartementet.

Samarbeid

Under regionfinalen i Harstad i november gjorde Team Orcas nærmest rent bord, og vant tre priser – blant dem den aller gjeveste – som ga finaleplass i konkurransen.

Lørdag var det duket for finale, og de unge hadselværingene har vært i aksjon mot 46 andre lag.

– Elevene har vært utrolig flinke, og har vist en helt fantastisk samarbeidsvilje. Vi er utrolig stolte, forteller Gøril Olufsen, rektor ved Strønstad skole, på telefon fra Bodø.

Gjev nominasjon

Det ble ingen priser på gjengen i finalen, men de fikk en gjev nominasjon. Av 47 lag var de blant fire nominerte til forskerprisen.

– De har fått veldig gode tilbakemeldinger på utstilling og presentasjoner. Jeg tror de er veldig fornøyde selv. Nå er de utslitt etter å ha vært i aksjon siden 06 i dag tidlig, forteller mamma til en av de unge forskerspirene, Line Høynes.

Til tross for at det ikke ble noen pris, har ungdommene gjort seg særdeles bemerket i Bodø.

– De har gått rundt med en stor oppblåsbar spekkhugger, de har ropt heiarop, danset og skapt mye "håloy". De har også laget en egen hashtag i sosiale medier, #huganorca, som har tatt helt av, hvor folk har tatt bilder sammen med den oppblåsbare hvalen, forteller Høynes og Olufsen.

Nå venter en velfortjent middag for hadselungdommen, før de i morgen tar hurtigruta hjem igjen.