– Vi i Mental Helse er veldig bekymret. Dette er direkte uansvarlig. De kan ikke bare stenge på to dagers varsel, sier Larsen.

Larsen mener timingen ikke kunne vært verre.

– Jula er også høytid for ensomhet og psykiske problemer. Derfor er avgjørelsen bare uforståelig.

– Over 200.000 ringte hjelpetelefonen for psykisk helse for to år siden. I jula økes pågangen med ti prosent. Det er med andre ord helt tydelig at høytiden er en tung tid for mange, sier Hansen.

– Jula forsterker både tanker og følelser. Om en er nedkjørt fra før vil jula kanskje bli enda verre en hverdagen.

Overordnet Samarbeidsorgan: - En ytterst vanskelig og ubeleielig situasjon Overordnet Samarbeidsorgan er også særs kritiske til stengingen ved allmenpsykiatrisk enhet og psykiatrisk vakttjeneste i jula ved Nordlandssykehuset Vesterålen. – De må gå i seg selv

Enhetsleder ved Allmennpsykiatrisk enhet fortalte til VOL tirsdag at de har snudd enhver stein for å finne ei løsning, men at det ikke lot seg gjøre å unngå stenging. Det er Larsen særs kritisk til.

– Det skal ikke være mulig å komme opp i en slik situasjon. De bør ha god dekning på en slik avdeling i høytida.

– Hva mener du en her burde gjort?

– For det første burde en hatt flere tilgjengelige ressurser og sørge for at det blir attraktivt å jobbe på avdelingen. De må gå i seg selv og se på hva de tilbyr. De har et ansvar på lik linje med legevakt å ha et tilbud.

Enhetsleder Allmennpsykiatrisk enhet Bjørn Klausen: – Vi har gjort alt vi kan og har ingen annen løsning Tirsdag ble det kjent at allmennpsykiatrisk enhet og psykiatrisk vakttjeneste ved Nordlandssykehuset stenger i jula og romjula. – For lang reisevei

Larsen mener at løsningen med å sende pasienter til Salten ikke hoder mål.

– Det er uakseptabelt. Avstanden blir for lang. Det er her snakk om mennesker i akutt krise som trenger hjelp fort. Å dra til Salten fra Lofoten og Vesterålen er ei lang reise. Derfor må de nå sørge for å finne e løsning, sier hun.

– Uakseptabelt å stenge for innleggelser på psykiatrisk Nordlandssykehuset har varslet at de vil stenge for innleggelser ved psykiatrisk avdeling i Vesterålen og Lofoten store deler av jula og romjula. – Uakseptablet, sier arbeidsutvalget i regionrådet i Vesterålen. – Uansvarlig

– Enhetslederen sier det ikke lar seg gjøre. De har ikke folk. Hva tenker du om det?

– Det er ei utrolig uansvarlig holdning. Det blir for enkelt å si de har snudd på hver en stein.

Larsen mener nå det er på høy tid se på hvordan de økonomiske rammene for psykiatritjenesten legges opp.

– De må revurdere de økonomiske rammene. Jeg får inntrykk av at alt blir styrt av økonomi og i liten grad av menneskelige vurderinger. De i styre og stel bør se mer på menneskene bak og ikke bare tall og økonomi. Forsvarlighet må komme først og ikke økonomi, sier hun.

Hansen mener tilliten til helsevesenet svekkes av en slik sak.

– En mister tilliten til helsevesenet etter en slik sak. Nordlandssykehuset burde hatt bedre rutiner for å takle en slik situasjon. At alt står og faller på en sykemelding høres helt utrolig ut. Da har de rett og slett ikke gode nok rutiner, sier hun.