Det er Nordlaks som har leid inn Akvaplan Niva for å utrede virkningene av en Havfarm på fuglelivet på yttersida av Hadseløya.

I sin konklusjon i den 34 sider lange konsekvensutredningen kommer Akvaplan Niva frem til følgende konklusjon:

«Denne utredningen viser at vi mangler forskning på effekter på sjøfugl fra akvakulturanlegg.»

Nordlaks mener Fiskeridirektoratet har gjort feil i sine vurderinger: Hevder de med dagens godkjennelse vil tape penger på havfarmen Ifølge klagen fra Nordlaks om utviklingstillatelser til Havfarm, risikerer konsernet å tape store penger på prosjektet. «Uklart»

Videre viser utredningen at noen av sjøfuglartene fra Ulvøyvær naturreservat vil bruke området hvor havfarmen er tenkt plassert.

«Det er uklart om havfarmen vil ha en positiv eller negativ konsekvens for de sjøfuglartene som overlapper med arealbruken. Det kan tenkes at konsekvensen er negativ siden mindre areal blir tilgjengelig, men motsatt kan sjøfugl profitere på at det er mer næring i form av fôrspill og ansamling av villfisk rundt anlegget.», heter det i utredningen.

Næringsrådet på Nordlaks-besøk - Positiv til havfarm Fylkesråd for næring, Mona Fagerås, møtte Nordlaks fredag morgen. «Lav til ingen påvirkning»

I utredningen kommer det altså frem at Akvaplan Niva ikke kan angi om fortegnet for sjøfuglen er positiv eller negativ når det kommer til Havfarmens innvirkning.

«Fire av 23 vurderte arter kommer i påvirkningskategori "lav" (1-3), mens de resterende 19 artene viser "ingen" (0) påvirkning (Table 5). Havfarmen vil derfor ha ingen til lav påvirkning på sjøfuglbestanden i Ulvøyvær naturreservat.»

Nordlaks AS fikk grønt lys for Havfarm Kan iverksette tiltak

I rapporten kommer det videre frem at såkalte opportunistiske sjøfugler som fiskemåke, gråmåke, svartbak, storskarv, toppskarv og sannsynligvis krykkje vil kunne trekke til anlegget for å søke etter mat.

«Anlegget er vanligvis tildekket med et nett for å hindre sjøfugl adgang til merden. Ved å benytte støtter som hindrer  nedtynging av nettet og at dette nettet er laget av mørkt og tykt materiale begrenser man mengden sjøfugl som vil kunne sette seg fast og dø på grunn av dette.»

Videre kommer det frem at båttrafikk kan gi forstyrrelser på sjøfugl som ligger på vannet og på arter som er sky på hekkeplass. Ifølge rapporten gjelder dette i hovedsak for mytende gjess og andefugler (juli og august) og storskarv på hekkeplass (juni og juli).

«Som et avbøtende tiltak vil Nordlaks Oppdrett AS bruke tilfartsleien øst for Hadseløya forbi Melbu for å unngå å krysse på innsiden av eller gjennom Ulvøyvær naturreservat. Leien på østsiden av Hadseløya vil benyttes hvis være tilsier at denne av sikkerhetshensyn må brukes.», skrives det i utredningen.

Dette er Havfarmen:

Nordlaks beskriver Havfarmen på følgende måte:

«Etablering av Havfarm vest av Hadseløya er et tiltak for å møte nasjonale mål om produksjon av sjømat. Dette gjennom å utvikle teknologi som gjør det mulig å benytte mer eksponerte områder til havbruk, og samtidig bidra til å løse utfordringen knyttet til lakselus. Havfarmen blir å ligge i et område med 100 – 130 meters havdyp og siden den er ankeret opp i et punkt i baugen vil den sirkle om dette punket og slippe ut næringssalter og organiske partikler i et område minimum 29 ganger så stort som selve arealet av anlegget.»

Dette er Akvaplan Niva:

Akvaplan Niva tilbyr markedet forskning, råd og veiledning innen miljø og akvakultur.

Kjerneaktiviteter er:

  • Forskning og utvikling

  • Ekspertrådgivning og beslutningsstøtte

  • Teknologi og innovasjon