Det er kjeden som, ifølge daglig leder Tommy Bergvik på Stokmarknes, har bestemt at alle butikkene i Norge skal ha egen hjertestarter.

– Jeg synes det er veldig flott.  Jeg har snart drevet butikk i 16 år, og selv om vi er veldig nært sykehuset, har vi hatt en rekke sykdomstilfeller her i butikken. Dermed gir dette tiltaket større trygghet både for kunder og ansatte, sier Bergvik, som legger til at hjertestarteren vil kunne komme alle som ferdes i sentrum til gode.

Han opplyser at samtlige ansatte skal gjennom opplæring slik at de er trygge i bruken av hjertestarteren.

30.000 hjertestartere i landet

Ifølge NRK dør rundt 4.000 nordmenn av hjertestans hvert år. Mange av disse kan være mulig å redde.

I Norge er det i dag plassert ut rundt 30.000 hjertestartere.

Et av målene for arbeidet med å bedre sjansene for å overleve hjertestans er blant annet at 113 AMK skal kunne ha oversikt over hvor nærmeste hjertestarter finnes når det ringes inn en nødmelding. På den måten kan det eventuelt være mulig å løpe og hente slikt utstyr.

Førstehjelp avgjørende

Livreddende førstehjelp er uansett helt vesentlig dersom noen faller om med hjertestans.

Optimalt utført hjerte-lunge-redning opprettholder en viss blodsirkulasjon hos et menneske med hjertestans, men starter ikke hjertet igjen. Sjansene for å overleve en hjertestans reduseres med rundt fem til ti prosent for hvert minutt man utsetter defibrillering (bruk av elektrisk hjertestarter). Da blir minuttene dyrebare mens man venter på ambulansen.