Finnmarken slik den ligger i dag.

Opprinnelig søknad til stat og fylke om vernebygg forutsatte at alle parter bidro med 40 millioner hver for å realisere vernebygget. Det var videre forutsatt (i tilsagnsbrevet fra staten) at Museum Nord skulle utarbeide en Masterplan for et museum, og at Museum Nord måtte være med i planleggingen.

Dette arbeidet er gjort gjennom ei felles styringsgruppe og felles prosjektgruppe.

Arkitekt ble engasjert og prosjektet er ferdig planlagt. Det som gjenstår nå er det finansielle.

Les også: Overføringene igang

For mens den originale kostnaden på prosjektet var 120 millioner kroner fordelt på stat, fylke og Hadsel kommune (60%, 20% og 20%), har styrings- og prosjektgruppa kommet frem til en kostnad på 185 milioner kroner.

Sa ja til overbygg - Jeg er overbevist om at en realisering av vernebygg over «Finnmarken» vil være svært positivt for kommunen, sa ordfører Siv Aasvik (Ap) under kommunestyret torsdag. Hun fikk full støtte. Økte

I vinter vedtok Hadsel kommunestyre å øke sitt låneopptak med 40 millioner kroner for å realisere vernebygget mot at de økte kostnadene dekkes inn av husleie fra Museum Nord.

De ekstra kostnadene kommer som følge av at gruppene som har planlagt bygget har kommet til et slags minstebeløp som et museum kan drives for. Det innebærer at bygget blir 20 millioner kroner dyrere enn omsøkt beløp. I tillegg er det slik at gruppene har funnet ut at MS «Finnmarken» må gjøres mer i stand før den bygges inn og at flyttingen til Museum Nord samt oppbygging av ny utstilling må finansieres.

- Begynner med fase én Politikerne i Hadsel har stor tro på både vernebygg og museum på Stokmarknes. - Vi må gjennom fase en, vernebygget, før vi tar fase to - museet, sier ordføreren. Søknad

Museum Nord har derfor utarbeidet en søknad til Kulturdepartementet, fylket og kommunen. Her ber de om økt årlig driftsstøtte for å dekke de økte utgiftene som er skissert. Hadsel kommune har som nevnt sagt ja, mens en avventer et svar fra fylke og stat.

Søknaden ble sendt inn like før påske og Museum Nord avventer nå svar.

I søknaden skisseres en totalkostnad på prosjeketet og hva det vil koste å drifte museet per år. Her søkes det at staten dekker 1,08 millioner kroner årlig, mens Nordland fylkeskommune og Hadsel dekker 617.000 hver per år.