Stortinget bestemte tidligere i år at noen oppgaver skal delegeres fra staten til kommunene. Blant dem ansvaret borgerlige vielser. Ekteskapsloven er endret, og ordførere og varaordførere er gitt direkte vigselsmyndigheten i den nye loven. I tillegg kan kommunestyret gi vigselsmyndighet til kommunalt ansatte eller folkevalgte.

Tar stilling til hvem

I slutten av juni ble hele kommune-Norge bedt om å ta stilling til hvem som skal kunne utføre kommunal vigsel, noe formannskapet i Hadsel skal diskutere i neste uke.

Rådmann Ola Morten Teigen i Hadsel foreslår en lang rekke personer skal godkjennes som kommunale vigslere.

– Ordfører, varaordfører, rådmann, assisterende rådmann eller økonomisjef, sektorsjefer og kommuneoverlege, bør godkjennes som kommunale vigslere i Hadsel, foreslår Teigen i saksfrelegget til neste formannskapsmøte i Hadsel.

Det er kommunestyret som fatter endelig vedtak.

Bør ha flere å velge mellom

Planen er at endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2018, og kommune-Norge er bedt om å starte forberedelsene med å tilrettelegge for hvor og når folk kan gifte seg.

Rådmannen har derfor foreslått at det uarbeides en serviceerklæring innen utgangen av oktober 2017, med informasjon om kommunale vielser i Hadsel. Rådmannen mener brudepar selv kan velge hvem de skal bli vigslet av, forutsatt at denne er tilgjenglig på det aktuelle tidspunktet. Han mener også det er viktig å ha mange å velge mellom.

En vigsel kan være en av de største dagene i et menneskes liv, og skal behandles deretter av vigselsmyndigheten. Det er derfor viktig å legge til rette for at kommunens bidrag denne dagen blir av en verdig og høy standard. Både kapasitet, tilgjengelighet, verdisyn og politiske holdninger kan være årsaker til at man bør ha flere personer utnevnt med vigselsmyndighet enn ordfører og varaordfører, skriver rådmannen i saksfremlegget.

Varaordfører Kurt E. Jenssen har i tillegg til ordfører fått direkte vigselsmyndighet gjennom den nye ekteskapsloven. Han ler når VOL slår på tråden for å spørre om den nye oppgaven han har fått.

– Det har jeg ikke tenkt på, men det kan bli artig, sier han til VOL.