Til neste formannskapsmøte ligger det nemlig et forslag fra rådmannen om at det innføres en tilleggstjeneste for innbyggerne i Hadsel, hvor brannmannskapene kan bistå ved ulike situasjoner som ikke faller innenfor brann- og eksplosjonsvernlovens rammer, som de primært skal håndtere.

Rådmannen lister opp følgende eksempler:

• Bistand til hjemmetjenesten ved tunge løft eller andre situasjoner som krever bistand.

• Bistand ved stans eller akutte feil på elektriske kjøretøy.

• Andre oppdrag hvor personer har behov for umiddelbar assistanse, hvor oppdragstypen ikke faller naturlig under andre servicegrener.

Sikkerhetsnett

Bakgrunnen for saken er en bekymring fra Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt eldrerådet, over mulighet for bistand når utstyrssentralen flyttes. For å bøte på dette vil rådmannen nå at telefonnummeret til innsatsleder i brannvesenet distribueres ut til «de instanser og miljøer hvor det er naturlig».

Brannsjef og teknisk sjef i Hadsel, Øyvind Stensø Skjørholm, utdyper overfor VOL:

– Dersom elbilene til de eldre slutter å fungere, eller Olga på 80 er innesnødd og ikke kommer seg ut, og det er ingen andre til å hjelpe, så skal vi være en instans som kan bidra. Det er snakk om å bruke beredskapen vi har til å yte ekstra tjenester til de som måtte trenge det. Vi skal ikke gjøre jobben til hjemmetjenesten eller brøytemannskapet, men være et sikkerhetsnett når andre instanser er opptatt, sier han.

Strekker seg langt for å hjelpe

– Har dere kapasitet til dette?

– Ja, alt handler om hvordan du organiserer deg. Får vi en oppringing mens vi har en alarm, vil selvsagt alarmen prioriteres. Men vi har tid til å hjelpe innbyggerne, det er det vi er til for, sier han.

Brannkorpset i Hadsel har beredskap døgnet rundt, hele året, og har rundt 125 oppdrag årlig. Brannmannskapene ble informert om forslaget i mai.

– De er positivt innstilt til dette. Kjernevirksomheten vår er å være til stede for innbyggerne. Da skal vi strekke oss langt for å hjelpe der vi kan, sier Stensø Skjørholm.

Saken skal behandles i torsdagens formannskapsmøte i Hadsel.