I tillegg har også et langt større antall sangere påtatt seg vanlige styreverv.

Det har dermed vært mange av korets sangere som opp gjennom årene har tatt sin tørn for å «drifte» Stokmarknes Mandskor og få hjulene til å gå rundt, både musikalsk, organisatorisk og økonomisk.

INNTEKTER: Det koster å drifte et mannskor gjennom 100 år, med alt et korliv innebærer av øvelser, konserter, stevner og lignende. Her har koret hatt flere gode inntektskilder opp gjennom årene. Det å være medarrangør av Vesterålsfestivalen i nesten 25 år har innbragt over 400.000 kroner, men så har da også kormedlemmene nedlagt et stort antall arbeidstimer i den sammenheng. Ikke bare hardt arbeid, forteller kormedlemmer, men også utrolig sosialt og sammensveisende. Korets støtteforening Harpen, bestående av ektefeller og samboere, bidro med godt over 100.000 kroner i løpet av 20 år. Drifta av Harpen var både økonomisk kjærkomment for koret, men også sosialt viktig for begge parter, får vi vite. Andre inntektskilder kunne være sangerstevner og -treff, konserter og kassettinnspilling.

Og de som ikke har hatt formelle verv, har i større eller mindre grad tatt sin tørn når det har vært behov for det.

Magnar i sentrum

Men det er vel ikke til å unngå at «maskineriet» ikke er like «velsmurt» bestandig. Uten forkleinelse for noen, ser det i alle fall ut som om en av sangerne, i alle fall i nyere tid, har gått igjen som en «rød tråd» som formann i koret.

Magnar Johannessen har i flere perioder i til sammen 22 år i alle fall dratt i veldig mange tråder til korets beste, og holdt hjulene i gang. Ved å påta seg styreverv både regionalt og på fylkesplan, har han samtidig skaffet koret et bredere kontaktnett i korsammenheng.

TEMAKONSERTER: Stokmarknes Mandskor har holdt flere temakonserter opp gjennom årene. Evert Taube. Konsert med Ola Bremnes ved 90-årsjubileet i 2007. «Hav», en stor konsert med norske sanger i 2009. Kabareten «Virile menn» i 2012 ved 95-årsjubileet. «Knutsen og Ludvigsen» i Hurtigrutens Hus. Konsertturné sammen med Sortland Mannskor i Hadsel, Myre og Borge kirker. Bildet over er hentet fra Cruisetur på Østersjøen med «Vision of the Seas».

En annen tidligere korsanger, Ragnar Slaatsveen, bør også nevnes som en annen slags «rød tråd». Som materialforvalter hadde han i mange år full kontroll på hvor alt av materiell og utstyr befant seg, hvilken stand det var i, og sørget for at ting ble reparert eller kom til rette.

Poteter i kor

Det nevnes i fleng: Peder Larsen, Hans Kristiansen, Rolf R. Pettersen, Bjørn Voktor, Ole Georg Jakobsen, Bjørn Anderssen, Johnny Bakken og i senere tid Endre Sjøvoll har fått prøve seg som sporadiske/tilfeldige solister opp gjennom årene.

Vi må selvfølgelig nevne korets eget «husorkester» gjennom mange år, som fungerte som et veldig viktig «krydder» til selve korsangen. Kjell Arne Halmøy, Terje Voktor, Alf Martin Pettersen, Svein Kristoffersen og Steinar Skagen skapte mye mer liv i mang en korsang.

Og de sørget i andre sammenhenger også for dansemusikk eller ren underholdning. Koret har heldigvis fremdeles habile musikere som sørger for kjærkomne akkompagnement når det trengs.

HAR HJULPET KORET: Külli Treimann Skagen er blant dem som tidligere har hjulpet Stokmarknes Mandskor. I 2017 er Bård Sjøvoll og Steinar Skagen dirigenter. Foto: Christer Remen

Med egne bussjåfører i koret har det mange ganger vært både enklere, smidigere og rimeligere å komme seg «ut i verden» med korsangen. (Det blir lattermildt hvisket om en tur, der det nok gikk litt for fort for å rekke fram i tide, og bussen ble tatt i fartskontroll.

Betalingen av boten ble resolutt samlet inn blant sangerne i bussen, som betalte med et smil.)

Og hva med profesjonelle kokker, elektrikere, snekkere, rørleggere og andre fagfolk? Sammen og hver for seg har alle vært til stor nytte i mange sammenhenger, eksempelvis konserter, stevner og Vesterålsfestivalen.

Historiske tilbakeblikk

1917: Den 24. september blir Stokmarknes Mandskor stiftet av Peder Eikemo, Reidar Frederiksen , N. A. Tysnes, Hans Alsos, Johannes Jørgensen og Halvdan Voktor. Skolebestyrer Alsos påtar seg å være dirigent, mens herredskasserer Tysnes blir valgt til korets første formann.

Jula 1917: Aller første konsert – med 16-17 sangere.

Våren 1918: Første konsert utenbygds – Sigerfjord og Sortland.

1923: Første stevnedeltakelse – i Bodø.

1928: Koret får sin egen fane, med korets merke, harpen, på forsiden.

1939: Neshallen avløser den gamle «Festiviteten» som konsert- og festlokale. Koret arrangerer sitt første stevne, med over 200 deltakere fra til sammen 6 kor.

1939: Det første stevnet i korets historie ble arrangert i pinsa 1939 med over 200 sangere fra 6 kor, med den nybygde Neshallen som konsertlokale i tillegg til Hadsel kirke. 1. rekke f.v.: Arthur Soløy, Halvdan Voktor, dirigent i 33 år fra starten Hans Alsos, Olav Thoresen, Johan Larsen, Hilmar Remen, Karl Olsen. 2. rekke: John Carlo Johnsen, Olav Johnsen, Kjerkov Amundsen, Torleif Pedersen, Trygve Aasvik, Erling Voktor, Knut Remen. 3. rekke: Helge Semb, Bjørn Anderssen, Arne Bræck, Olaf Anderssen, Reall Karlsen (?), ?, Bjørn Voktor, Thomas Olsen, Egil Rønning. 4. og 5. rekke: Arne Ongstad, Arne Olsen, Aage Anderssen, Kåre Jacobsen, Ragnar Jacobsen, ? , Hans M. Benjaminsen, Kåre Mikalsen, ? , Leif Løkken, Svein Kristiansen, Peder Larsen, Harald Karstad, Aasmund Amundsen, Rolf Berg Kristensen (?).

1943: Korets egen sangerorden, «Den gylne harpe» utdeles for første gang.

1967: Koret fyller 50 år. Over fem sider i Vesteraalens Avis presenterer ei gruppe kormedlemmer spredte glimt fra korets historie gjennom de første 50 år.

1980: Stokmarknes Mandskor og Terjärv Manskör i Finland blir vennskapskor. Første kortur utenlands – med buss til Terjärv i Finland.

1985: Deltakelse i 110-årsjubileet til Bodø Håndverkersangforening. Gjenvisitt fra Terjärv Manskör.

1987: Koret fyller 70 år. Feires med familietur til Alcudia på Mallorca. 89 personer (sangere, koner og barn) deltar på turen. Feiring på hjemmebane etterpå.

1989: Ny kortur til Terjärv i Finland.

1992: Koret fyller 75 år. Gir ut eget jubileumsskrift.

1993: Ny organisering i Kor-Norge, blant annet med et samarbeid mellom mannskorene «nord for Dovre». Deltar på det første Nordenfjeldske Mannskortreff, i Trondheim. En opplevelse for livet å få synge i Nidarosdomen, er sangerne enige om.

1997: Koret fyller 80 år. Samarbeider med blandakoret Ytre Eidsfjord Sanglag (YES), som fyller 20 år. Felles bursdagsfeiring på Sandnes. Samarbeidet mellom korene har fortsatt fram til nå.

1998: Koret tar imot stafettpinnen fra Trondheim, og arrangerer det andre Nordenfjeldske Mannskortreff, nå på Stokmarknes.

2001: Besøk av det norsk-amerikanske mannskoret Luren, som var på Norgesturnè. Ny sydentur.

2004: Arrangør for Barnekorstevne i Nordre Nordland

2005: Kortur til dirigent Külli sitt hjemland, Estland, med hovedstaden Tallinn. Stor opplevelse å stå i den enorme utendørs sangertribunen i Tallinn (med plass til 25.000 sangere) og synge tydelig for dem som sto 150 til 200 meter unna.

2007: Koret fyller 90 år. Sangerstevne denne våren. Jubileumskonsert på høsten.

2011: Cruisetur på Østersjøen med «Vision of the Seas». En helt spesiell opplevelse å holde konsert fra ei svær vindeltrapp ombord på båten, forteller de som var med på turen.

2017: Koret fyller 100 år. Jubileumskonsert og -feiring.