I 2016 ble spaden satt i jorda for nytt settefiskanlegg til en halv milliard kroner på Innhavet i Hamarøy kommune. Gigantinvesteringen vil gjøre det mulig for Nordlaks å doble størrelsen på settefisken og er en viktig del av Nordlaks sin løsning på utfordringen om bærekraftig vekst i havbruksnæringen, hvor også de fremtidige Havfarmene inngår.

Det første trinnet i bygginga var å forberede vannkraftstasjon og gjøre tomta teknisk klar. Det andre trinnet var klekkeriet og startforavdeling og det tredje trinnet ble påbegynt i august 2016, nemlig da en påvekst-avdeling.

– Totalt legger vi ned 800 millioner kroner i anlegget. Målet med dette er å øke størrelsen på settefisken. Vi flytter litt mer av produksjonen opp på land, sier Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonsrådgiver i Nordlaks.

– Med større settefisk korter man ned tiden laksen trenger i sjøen frem til slakt. Det vil bidra positivt blant annet med tanke på lakselus, og dermed også fiskevelferd.

Slik ser anlegget ut fra lufta. Foto: Nordlaks

3150 tonn

Anlegget på Innhavet i Hamarøy blir stort. Resirkuleringsanlegget blir på 14 000 kvadratmeter. Totalt blir anlegget på omtrent 20 000 kvadratmeter og skal produsere inntil 2 400 tonn settefisk i året. Med det nye landanlegget vil Nordlaks mer enn doble produksjonskapasiteten av settefisk, fra 1350 tonn til 3150 tonn.

Dette er på mange måter første steg i den fremtidige strategien av produksjon for nordlaks.

– Vi omtaler det som første del i vår produksjonsstrategi som havfarmene skal være en del av. Det er mye fokus på havfarmene, men de er en del av en helhetlig tankegang for hvordan vi skal produsere laks i fremtida.

Kortere tid i sjø

I dag er settefisken 100 gram når den settes i anleggene på sjø. Der blir de til de er 5 kilo. I den nye strategien skal settefisken først i anlegg på sjø når den er 250-500 gram og videre fra sjøanlegg til havfarm når den er 1 kilo. Dette vil ifølge Martinussen også redusere faren for et av oppdrettsnæringas største problemer.

– Vi har god tro på at dette vil redusere forekomst av lakselus. Vi erfarer at brakklegging av anlegg reduserer forekomsten av lakselus. Med at settefisken er kortere perioder i sjø og i de tradisjonelle anleggene, kan vi brakklegge smartere slik at vi reduserer risikoen for lakselus.

I dag er settefisken 100 gram når den settes i anleggene på sjø. Der blir de til de er 5 kilo. I den nye strategien skal settefisken først i anlegg på sjø når den er 250-500 gram og videre fra sjøanlegg til havfarm når den er 1 kilo. Foto: Nordlaks

Første fisk vil være på plass i påvekstavdelingen neste høst. Så vil hele anlegget vært klart i 2019.

Etter planen skal første havfarm være klar til bruk i 2021.