VA skrev for ett års tid siden om planene om flytting. Det er lenge siden bedriften fikk ja til å kjøpe tomt fra kommunen i industriområdet på Børøya.

I april ble det kjent at bedriften hadde fått behov for enda mer tomt for å kunne gjennomføre sine planer. Ønsket er å bli en stor aktør innen sin bransje. Dermed er det behov for mer areal for å sikre bygging av arealer til videreutvikling av biprodukter fra pallefabrikken. Tømmervikgruppen ønsker å opprette et sagbruk i den nye fabrikken for å kunne foredle sitkagraner, som er hogget i hele regionen. Investeringsbehovet er tidligere oppgitt til å være på rundt 40 millioner kroner.

– Vi måtte legge tomta på vent et år, for å rette søkelyset på fabrikken her. Nå ønsker vi å komme i gang. Intensjonen med å utvide og å opprette sagbruk, er at vi ønsker å bli selvforsynte. For å gjøre det, trenger vi masse plass, sier driftssjef Ivan Hansen i Tømmervikgruppen.

Driftsjef i Tømmervikgruppen, Ivan Hansen, håper at bedriften kan etablere sitt eget sagbruk etter hvert. Foto: Vidar Eliassen

Enormt marked

Med nytt areal i forbindelse med det planlagte sagbruket, vil Hansen sagbruket få kapasitet på opp til 30.000 kubikk i året. Dagens kapasitet er på mellom ti og femten tusen kubikk.

– Da sager vi 15.000 kubikk til oss selv, mens resten går til byggevarer, sier han.

Et eventuelt sagbruk innebærer at også palleproduksjonen vil gå kraftig opp etter hvert. I dag produseres det rundt 200.000 paller i året. Til neste år kan det tallet nå 250.000.

– Potensialet er på 650.000 paller på sikt, for hele regionen, inkludert Lofoten. Det er mulig å få til, fordi markedet er enormt, understreker Hansen.

Miljøvennlig

Det nye konseptet vil gi Tømmervikgruppen mye og unike muligheter, blant annet når det gjelder miljø.

– Fordi det skal være et såkalt grønt konsept, som går på bioenergi, vil det føre til en mer miljøvennlig produksjon.

Nå jobber han med å hente inn priser for å se om planen lar seg gjennomføre. En så omfattende etablering er dyr, ikke minst på grunn av at utstyret koster.

– At det er kostbart er det ikke tvil om. Når det gjelder prisen på sagbruk får vi ikke oversikt over det før i slutten av måneden. Nå jobber vi med å lage kalkyler og kostnadsoversikt. I tillegg ser vi på andre sagbruk rundt omkring, for å få ideer til hvordan vi skal gjøre det, sier Hansen, og legger til at nærmeste sagbruk er lokalisert i Harstad.

Mer konkurransedyktige

Dersom fabrikken blir selvforsynt med pallematerial, vil det skape flere fordeler for bedriften. En av dem er muligheten for å frakte mye større pallekonstruksjoner med båt nordover

– Det betyr at vi blir mye mer konkurransedyktige nordover og kan konkurrere med pallebedrifter i Russland og Finland. Sørafor er det såpass mange og store pallefabrikker at det være vanskelig å konkurrere mot dem. Nå skal vi i alle fall prøve oss fram. Hovedfokuset vårt er at vi kan være selvforsynt med paller, sier han.

Når det gjelder bedriftens nåværende lokaler, understreker Hansen at de har flere ulemper, i tillegg til at plassen er for liten.

– Dette er et gammelt lokal som stammer fra fiskeritida Vi vil ha noe mer moderne. Dessuten er beliggenheten uheldig fordi det nesten er umulig for lastebiler å komme seg fram hit på vinterstid. Det er ikke få lastebiler som har havnet i grøfta på glatt føre opp gjennom årene, sier han.

Dagens lokalitet i Tømmervika blir for liten med tanke på planene som bedriften har for å ekspandere og å bygge sagbruk. Da er Børøya, der de har kjøpt tomt, et betydelig større og mer egnet område. Foto: Vidar Eliassen

Uvisst om startidspunkt

Driftssjef Hansen er spent foran formannskapsmøtet, men håper at planene går i orden. Når en eventuell nyfabrikk kan stå ferdig, synes han er vanskelig å si noe om.

– Vi er tålmodige og håper at det ordner seg. En byggeprosess kommer til å ta tid. Siden vi fortsatt ikke vet om vi kan lage sagbruk ved siden av, slik at det bare blir pallekonstruksjon, er det vanskelig å være konkret før vi får en endelig avklaring om hva som skjer. Først da kan vi fastsette en endelig dato, slår Ivan Hansen fast.

Fakta:

Tømmervikgruppen AS i 2016:

Omsetning: 9,79 mill. kroner

Vareforbruk: 6,6 mill. kroner

Resultat før skatt: -515000

Finn Hansen er eneeier i selskapet

Hansen er fisker og fiskebåtreder. Stokmarknesmannen er i tillegg til posisjonen i Tømmervikgruppen også direktør i selskapene Nordpall AS, Vestskjær 2 AS og Vestskjær AS og Tømmervikgruppen 2 AS.

Neste uke er det formannskapsmøte, og til det møtet gjøres det kjent at Tømmervikgruppen ønsker lov til også å ha et sagbruk i sin nye fabrikk, og dermed kunne foredle sitkagran i Hadsel, i stedet for at tømmeret kjøres ut av kommunen.