En liten oppklaring først. For de som måtte stusse på hva som menes med «pimp», eller «å pimpe», så er det et slangord fra USA som brukes om å gjøre et kjøretøy «rånete».

Som regel er lys, tekstiler og andre harry-effekter sentrale i «pimpingen». John Reidar har lastebilgardin med rysjer i frontruta, røde lys i taket og i traktorens akterende, og wunderbaumer. Mange wunderbaumer. Men han vil gjerne ha fler.

Mål: 700

- Jeg har et mål om å samle 700 wunderbaumer, sier John Reidar Pettersen fra Kabelvåg, som går transport- og logistikklinja på Melbu.

- Hvorfor så mange?

- Det finnes en kar som er kåret til den mest harry traktorgutten i nord, og han har over 400 baumer hengende i taket på traktoren sin. Han har jeg tenkt å slå, gliser John Reidar.

Foreløpig teller samlingen 74. Fire av disse fikk han nylig. Men han trenger fler, og det er ikke viktig om de har lukt. Her er det antallet som teller.

Ulike baumer

En wunderbaum er ikke bare en wunderbaum. De kommer alle i lik størrelse, men med ulike design og lukter. I John Reidars traktor er det et sammensurie av lukter. Samlingen er rikholdig og fargerik.

Han har en klar luktfavoritt. Den har striper og stjerner etter det amerikanske flagget.

- Jeg vet ikke hva den heter, sikkert American-ett-eller-annet. Lukten vet jeg heller ikke, men den lukter godt, smiler han.

To av de grantreformede duftbombene er helt spesielle for John Reidar. Det var de samlingen startet med. De er grønne og er smykket med trykk.

- Jeg var med pappa på biltreff, og det var da jeg fikk øynene opp for wunderbaumer. Jeg fikk disse to av ham, minnes unggutten.

Da var han 10 år. Wunderbaumene har beholdt originalpakningen inntil nylig, men da måtte de ut av plasten for å passe inn i samlingen.

Bestefars traktor

En som deler John Reidars traktorfasinasjon er bestefaren. Han bor i Kabelvåg, der John Reidar også har vokst opp. Det er bestefarens traktor John Reidar pimper, men han forteller at bestefaren er helt med på notene. Traktoren er deres felles hobbyprosjekt.

For anledningen har John Reidar fått låne med seg traktoren til Melbu, her han går på skole. Han går på transport- og logistikklinja, naturlig nok.

Wunderbaumsamlingen får ta den tiden den trenger tenker han. Han er tålmodig.

- Men om noen har liggende gamle wunderbaumer som de tenker kvitte seg med, så tar jeg gjerne i mot, oppfordrer han.