I går la Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) fram en ny Nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold. Rapporten er deprimerende lesning for alle dommedagsprofeter som vil norsk havbruksnæring vondt. Oppdrettslaksen har 70 prosent mindre miljøgifter i seg enn villfanget fisk. Og selv om du spiser villfisk er du helt trygg på å ikke få i deg skadelige mengder med miljøgifter.

-Med dagens nivåer av PCB, dioksiner og kvikksølv i fet og mager fisk, konkluderer VKM at verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av disse miljøgiftene gjennom fisk.

For Nordlaks på Børøya, som er et av de største oppdrettsselskapene i verden, er dette selvsagt godt nytt. Rapporten er også godt nytt for Norway Seafoods. VKM slår fast at fisk er sunt for alle.

De som spiser ett fiskemåltid eller mindre per uke, kan gå glipp av en helsefordel. Spiser du fra to til fire fiskemåltid per uke har du en helsefordel i forhold til dem som spiser ett fiskemåltid i  uka, slår VKM fast.

Dette er noe nordlendingene har kjent til i generasjoner. VKM skriver imidlertid at årsaken til at fisk er så sunt, fortsatt er ukjent for forskerne. De vet at det er en sammenheng mellom enkelte helseplager og fiskeinntaket, men vet ikke direkte hva denne sammenhengen er. Kosttilskudd med fiskeolje gir ikke alle de samme helsegevinstene som det å spise fisk.

I de siste årene har det dukket opp en rekke produkter i dagligvarehandelen som ”konkurrerer” med fisk. Produktene finnes i ren pillleform (helsekost) eller som en bestanddel av andre produkt, eksempelvis brød.

Det argumenteres for at disse produktene er et tilbud til dem som ikke liker fisk. ”Pilletriller-industrien” er faktisk en medvirkende årsak til at fiskeoppdretterne har problemer med å skaffe seg marint råstoff til fôret til en akseptabel pris. Den kiloprisen som konsumentene er villige til å betale for ”tran på kapsel” kan oppdretterne ikke betale. Det viser seg imidlertid at erstatningsproduktene fra landbruket på enkelte områder er veldig gunstige for laksen. Det er selvsagt gunstig for oppdrettslaksen at det er mye mindre miljøgift i den enn i villfanget fisk, men det er også en ulempe. Omega-3-innholdet  i oppdrettslaks går ned.

Det er sunt å spise fisk. Vi vesterålinger kan være glade for det. Selv om antallet fiskere går ned og fiskeindustrien sliter med lønnsomheten, tror vi at fisken kan bli en gullgruve for Vesterålen de neste tiårene. Dette fordrer at industrien får rammevilkår slik at produksjon på land blir mer lønnsomt enn i dag. Både oppdrettere og fiskere sitter med et ”gullprodukt”. Spis fisk!