- Dette er en ordning vi har hatt siden mai, så vi har fått prøvd den en stund, forteller seksjonssjef for kjøkken, Per Ivar Hanssen ved Nordlandssykehuset.

Tidligere ble mat fra kjøkkenet og tøy fra vaskeriet fraktet innendørs, gjennom de underjordiske korridorene på sykehuset. Nå som sykehuset skal rives, mister de den muligheten.

- Det er ikke til å stikke under en stol at vi hadde ønsket oss en tilsvarende løsning til det nye sykehusbygget, sier Hanssen.

Biltransport

Daglig sender sykehuskjøkkenet ut én leveranse til hver av enhetene de leverer til, Hadsel Sykehjem (Ekren), Stokmarknes sykehjem og Nordlandssykehuset.

For å holde maten varm, bruker de varmevogner med temperaturinstillinger.

- Vognene er gode, og tilfredsstiller krav til både hygiene og temperatur. Sånn sett er det ingen dårlig løsning, sier Hanssen.

Sykehuskjøkkenet har kjørt ut mat med bil og varmevogner over flere år, siden de har hatt ansvaret for matleveransene til  Hadsel Sykehjem.

- Det er Hadsel Asvo som kjører maten for oss i ukedagene, og i helgene har vi en privat avtale, opplyser Hanssen.

Det brukes ulike biler til mat og tøy.

Dyrt?

Hanssen hadde helst sett at løsningen med gangene hadde blitt en del av det nye sykehuset.

- Men det ble for dyrt å lage underganger i det nye prosjektet, sier han.

Men han er ikke sikker på at det lønner seg i lengden.

- At vi nå har en permanent løsning med transporttjenester med bil, tror jeg kan bli en dyr løsning ettersom årene går. I tillegg er det en miljøgevinst i å transportere innendørs, avslutter Hanssen.