Det var 1. august 2013. Tom Austvik ute og puslet rundt huset. Så ble han dårlig.

- Ironisk nok var det lett hagearbeid jeg holdt på med. Jeg ble kvalm, kastet opp, og måtte sette meg ned.

Til alt hell var kona Liv Aina Hagen hjemme.

- Vi skjønte at det var noe alvorlig galt, at vi måtte kontakte ambulanse. Så ble det svart.

Ingen forvarsel

Tom var 45 år da hjertet hans stanset. Han sier til VA at han ikke merket noe forvarsel før han ble dårlig.

- De sendte ut to ambulanser, og klarte å holde meg i live, først ved livreddende førstehjelp hjemme og i bilen. Deretter på sykehuset på Stokmarknes, og senere på UNN i Tromsø.

Austvik nevner legene Niels Peter Helleskov Hansen og Chong Dai ved lokalsykehuset, de har han fått god hjelp av.

- Grunnen til at jeg tar kontakt med avisen er fordi jeg frykter for både ambulansetjenesten og for akuttfunksjonene på lokalsykehuset. Jeg ber om at både helseansatte, politikere og folk flest legger press på myndighetene slik at vi opprettholder tjenestenivået, sier Austvik.

- Bekymret

Tom Austvik mener det er åpenbart at man må holde oppe nivået på tjenestene lokalt.

- Jeg er veldig bekymret. Både ambulansepersonellet og fagfolkene på sykehuset her i Vesterålen er særdeles dyktige folk. Uten deres kompetanse og tilgjengelighet hadde jeg ikke sittet her i dag, sier Austvik til avisen.

I dag jobber Austvik med IKT-tjenester i Hadsel kommune. Han har kommet seg ganske godt etter den alvorlige hendelsen i hagen. Men sykdommen har satt sine spor.

- Den fysiske formen er slett ikke verst, men jeg merker at jeg har noe dårligere hukommelse. Det må nok innrømmes at årsaken til at jeg fikk hjerteproblemer så pass ung er at jeg var en røyker. Den uvanen er imidlertid lagt til side, bedyrer Austvik.