Ellingsen har klaget til Fylkesmannen i Nordland.

12. februar tok Kjell-Børge Freiberg formannskapet i Hadsel med seg på tur til Innlandet. Formannskapet var på befaring flere steder og om ettermiddagen ble det holdt formannskapsmøte.

Misfornøyd med styring

Jan Ivar Ellingsen er andre varamedlem til formannskapet for flertallsgrupperingen. Høsten 2013 forlot han Hadsel Frp. Ellingsen var ikke fornøyd med styringen av kommunen.

Da møtet ble satt 12. februar, mener Ellingsen at han burde vært innkalt. I stedet møtte en vararepresentant lengre ned på listen.

Bakgrunnen for dette er todelt, ifølge den forklaringen Hadsel kommune har gitt.

For det første ble det aktuelle forfallet meldt veldig sent samme dag som møtet ble holdt (12. februar). Samtidig hadde en vararepresentant bedt om å få være med på turen. Vedkommende hadde allerede fått plass.

Ordføreren tolket dermed kommunelovens paragraf 16 slik at det varamedlemmet som allerede var om bord båten kunne delta på formannskapsmøtet. Båten forlot Stokmarknes 0900. Ifølge protokollen startet formannskapsmøtet klokken 1400.

Denne tolkningen liker Jan Ivar Ellingsen dårlig.

-Det var nok tid til å innkalle meg. Jeg kunne faktisk syklet og ennå nådd fram i tide, hevder Ellingsen.

I klagen viser han til at bilturen tar 1,5 timer.

- Har ikke brutt loven

Kommunelovens paragraf 16 sier: «Har medlemmer forfall til et møte i et folkevalgt organ, innkalles varamedlemmer så vidt mulig i den nummerorden de er valgt. Varamedlemmer innkalles fra den gruppe hvor det er forfall.»

Hadsel kommune mener de ikke har brutt loven.

Seniorrådgiver Grete Breimo hos Fylkesmannen i Nordland opplyser at vararepresentanter ikke kan velges bort fra en varaliste selv om de har forlatt partiet eller en gruppering.

-Det står klart i kommentarutgaven til kommuneloven, som er skrevet av Oddvar Overå og Jan Fritjof Bernt, sier hun.

Kan være saksbehandlingsfeil

Breimo presiserer at hun kun uttaler seg generelt om loven. Hennes kommentarer er ikke direkte knyttet til den saken vi omtaler.

-Kan eventuelle brudd på kommunelovens paragraf 16, medføre at møtet blir ugyldig?

-Dersom korrekt varamedlem ikke er innkalt, kan det være en saksbehandlingsfeil. Dersom en slik feil får betydning for utfallet av en sak, kan det medføre at vedtak blir ugyldig.

Jan Ivar Ellingsen sier at dette er tilfellet.

-Jeg ville ha stemt sammen med mindretallspartiene i «fysioterapisaken». Vedtaket ville dermed blitt annerledes, sier Ellingsen. Han oppgir at det samme er tilfellet for en annen sak.

Formannskapet fatter ulike vedtak. I noen vedtak er beslutningen avgjørende. I andre saker innstiller formannskapet til kommunestyret. Det var tilfellet i «fysioterapisaken».

Ifølge Grete Breimo sier ikke kommuneloven noe konkret om at en saksbehandlingsfeil må ha betydning for at møtet skal bli erklært ugyldig. Det skilles ikke mellom saker der formannskapet innstiller og der formannskapet faktisk vedtar, opplyser Breimo.