Han har snudd fra å være optimist til å bli pessimist på vegne av oppdrettsbransjen.

- Våre hovedbekymringer for 2015-16 er knyttet til: 1) en kostnadseksplosjon som vi forventer vil øke gjennomsnittskostnadene i Norge til 31 kroner per kg; 2) etterspørselen er slappere enn forventet, noe som får oss til å senke vårt 2015 prisoverslag til NOK 39 (41) og vårt 2016-estimat til NOK 41 (43) per kg. Konsensusestimatene for 2015-16 er 20 prosent for høye, mener vi, og det er begrenset rom for multippelekspansjon, da sektoren er mer eller mindre priset på linje med sammenlignbare globale proteinaktører. I forkant av resultatet i første kvartal i år reduserer vi våre estimater og inntar en mer forsiktig holdning til sektoren, skriver han i en oppdatering til sine kunder, ifølge nettstedet iLaks.

Dersom Kolbjørn Giskeødegård har rett i at oppdretterne i år vil få en produksjonskostnad på 31 kroner kiloet, har det skjedd en dramatisk kostnadsøkning siden 2013. Da kostet det i gjennomsnitt 25 kroner kiloet å oppdrett ett kilo laks, ifølge tall fra Fiskeridirektoratet.

Spådde oppgang

Analytikeren har snudd i synet på oppdrett. Så sent som i november mente analytikeren at aksjekursen til Marine Harvest skulle opp i 125 kroner. Etter den siste oppdateringen nedjusterer han målet til 77 kroner, en nedgang 48 kroner (38 prosent. Det var store fall i aksjekursene til lakseselskapene i går og trenden er negativ også i dag.

Før nyttår ble det spådd at lakseprisen skulle være rundt 50 kroner kiloet ved påsketider i år, men etterspørselen etter laks har vært svakere enn ventet. Som kjent sliter norsk laks i to markeder. Både Kina og Russland boikotter norsk laks.

Etter 12 uker med eksport er gjennomsnittsprisen på fersk laks 42,8 kroner kiloet, som er 4,17 kroner lavere enn snittprisen på samme tid i fjor, viser tall fra Norges Sjømatråd. I fjor var det rekordhøge laksepriser.