- Den ene oppfinnelsen er en lasermaskin som vektestimerer og artsbestemmer fisk. Den fungerer tilsvarende en vekt, og har tilleggsfunksjonen at man kan si hvilken type fisk det er snakk om, sier Einar Roger Pettersen som er daglig leder for Melbu Systems.

Maskinen vil blant annet være gunstig for fiskebåter som raskt vil få et ganske nøyaktig grunnlag for fangstdagboka, siden man anslår både vekt og art automatisk.

- En idé for videreutvikling er å få maskinen til å sortere fangsten, sier Pettersen.

Vekt og art blir anslått med 10 prosent feilmargin.

Fiskepumpe

Den andre oppfinnelsen som er under utprøving hos Melbu Systems om dagen er en pumpe som sikrer en jevn strøm av levende fisk til sløyelinjene.

- I dag finnes det bare pumper som sender fisken støtvis, men denne sikrer jevn, kontinuerlig tilførsel, sier Pettersen.

Oppfinnelsen er fremdeles under utprøving.

- Vi har foreløpig bare prøvd den på vann, men det har fungert bra, sier Pettersen.

Nå gjenstår det å se om pumpen fungerer til formålet. Prosessen må være skånsom for fisken, siden fisken altså er levende.

- Den store fordelen med pumpen er den jevne strømmen, og i tillegg er den betydelig mindre enn løsningene som finnes i dag.

Melbu Systems sikter seg inn på både oppdrettsnæring og fiskebåter.

Innovativ bedrift

På Melbu Systems går en stor del av arbeidsdagen ut på å tenke nytt. Bedriften har spesialisert seg på å levere skreddersydde løsninger til fiskerinæringen. I disse dager avsluttes arbeidet med å installere sløyelinjer på snurrevadbåten «Nordsild».

- Vi er mye ute på bedriftene, observerer og hører på ønskene. Så tegner vi både på papir og data, før vi leverer et forslag på løsninger. I prosessen er vi alltid på leting etter gode måter å løse problemer, og flere oppfinnelser har blitt til i disse prosessene.

Pettersen viser en film av en «enstretter» som de har laget for oppdrettsindustrien.

- Utfordringen lå i å få fisken til å snu seg, slik at den kom med hodet først når den skulle elektrobedøves. Det tok noe prøving, feiling og en god porsjon flaks, men vi fikk det til, smiler Pettersen.

Melbu Systems har også utviklet en maskin som sorterer rognkjeks.

- Prosessen med å utvikle vekten til bruk i rognkjeksoppdrett har vært utfordrende. Siden rognkjeksen suger seg fast i alle stillestående flater, ble løsningen å finne et system der ingen flater tillater dette. Det gjelder å ha rullende elementer som aldri står stille, forklarer Pettersen.

Maskinen ble utviklet for firmaet Arctic Cleanerfish, og har blitt godt mottatt.