Torsdag ble det meldt at FM-sambandet skal legges ned fra 2017, noe som bekymret Radio Melbu. Fredag ble det lagt frem en stortingsmelding fra Kulturdepartementet, der det fremgår at regjeringen foreslår at lokalradioer som ikke har dekning i de fire største byene kan fortsette på FM. I tillegg ble det skissert en rekke tiltak som vil gjøre både livet på FM og etter en tid, overgang til digitale sendeflater lettere.

Gleder lokalradioen

Dette gleder Radio Melbu.

- Vi har fått signaler tidligere om at vi skulle få beholde FM-linjene, og det gleder oss at regjeringen når har formalisert uttalelsene, sier styreleder Sverre Tåga.

De nye forslagene går ut på gratis forlengelse av konsesjonen i fem år, begrensningene for inntekt og utbytte fjernes, samt at statens krav og regulering av lokale nyheter og lokalt innhold fjernes.

Lettet

Bakgrunnen for at Radio Melbu nå kan trekke et lettelsens sukk er torsdagens melding om at de riksdekkende radiokanalene vil slukke FM-senderne i region etter region i løpet av 2017, med Nordland først ut 11. januar. Samtidig må de store, kommersielle lokalradioene avslutte sine FM-sendinger i de største byene. Da var rammevilkårene for de små lokalradioene uvisse, men kulturministeren signaliserte åpenhet for at mindre lokalradioer skal kunne fortsette å sende på FM en stund til.

Tåga er likevel bekymret for at FM-nettet kan bli avglemt, nå som hele landet går over til DAB.

Usikker fremtid

Nå er det snakk om at lokalradioene skal få forlenget konsesjon til 2021. Men slik situasjonen er i dag, er det ikke sikkert at Radio Melbu klarer å holde det gående helt til da.

- Slik vår økonomi er i dag har vi det trangt. Vi går med underskudd, og selv om vi får sende gjennom FM-nett, er det ikke sikker vi klarer oss ut de skisserte årene. Uansett har vi ingen mulighet til å tilpasse oss overgangen til DAB, slik situasjonen er. Vi ønsker, men har ikke mulighet, sier Tåga.

Årlig betaler Radio Melbu om lag 30.000 kroner for å lage radio gjennom senderen på Storheia. For å gå over til digitalt nett, må radioen både investere i nytt utstyr, samt at årsutgiftene blir 3-4 ganger så høye.

- Det er snakk om flere hundre tusen kroner, og det har vi ikke råd til her i vår lille lokalradio, sier Tåga.

Han skulle gjerne sett at økonomien var bedre.

Mistet sponsorer

Radio Melbu har et årlig budsjett på 250.000 kroner. De siste årene har nærradioen gått med underskudd.