Hvorfor har kostandene til barnehagedrift i Hadsel eksplodert? Vi skjønner godt at spørsmålet reises av Sps Kurt Jenssen, som slår fast at kommunenes kostnader økte med 17 millioner kroner i perioden 2011-2014. Dette ga 17 nye barnehageplasser.

Kostnadseksplosjonen bør bekymre politikerne.

Roten til kostnadseksplosjonen finner vi egentlig i Oslo. Stortinget har bestemt at private og kommunale barnehager skal likestilles. Kommunens kostnadsnivå legges til grunn når tilskuddet til kommunale barnehager skal beregnes. Stortinget forutsatte en opptrappingsplan over flere år der tilskuddssatsen til private barnehager skulle økes fra 90 til 100 prosent av kommunens kostnad per barn. På landsbasis gjenstår noen få prosent før det er full likebehandling mellom private og kommunale barnehager.

Hadsel har på sin side besluttet å innføre full likebehandling mellom kommunale og private barnehager. Det vil si at hvis det koster 100.000 kroner per barn å drifte de kommunale barnehagene, så får de private samme beløp uavhengig av Stortingets opptrappingsplan.

Resultatet av dette vedtaket, i kombinasjon med nedleggelsen av en barnehage på Stokmarknes, er at kostnadene for Hadsel kommune har eksplodert. Samtidig er det blitt full barnehagedekning, til og med overkapasitet.

Fremtiden kan gjøre private barnehager enda mer konkurransedyktige. I fjor ble det nesten streik i de private barnehagene fordi PBL - Private Barnehagers Landsforbund - ønsket å svekke sine ansattes pensjonsrettighet. De ønsket en overgang fra ytelsesbasert pensjon til innskuddsbasert, med fem prosent innskudd for alle lønninger mellom 1 og 7,1 G (88.000 til nesten 630.000 kroner). Nye barnehager som tiltrer PBL-avtalen vil kunne bruke innskuddsbasert pensjonsordninger for sine ansatte, mens et partssammensatt utvalg skal diskutere om det skal skje en overgang fra ytelesbasert til innskuddsbasert pensjon for de øvrige.

Dersom man tenker seg at den kommunale pensjonskostnaden, som er ytelsesbasert, overstiger den pensjonskostnaden PBL ønsker seg, vil det raskt oppstå et gap:

Private barnehager vil bli kompensert for kostnader de ikke har.