- Vi har hatt urovekkende mange tilfeller av ILA-utbrudd i Lofoten og Vesterålen de siste par åra. Mattilsynet ønsker å se på hvordan vi kan hindre ytterligere utbrudd, sier Katrine Flostrand ved Mattilsynet til VOL.

Les: Hva er ILA(Ekstern lenke)

- Hva kan være årsaken til slik rask spredning.

- Vi vet jo at smitten skjer på tvers av lokasjoner. Korsnes Lokasjon ligger i nærheten av en annen lokasjon som det ble påvist smitte ved tidligere. Vi vet at smitten kan spre seg horisontalt, sier hun.

Det forskes i dag på blant annet lukkede merder. Kan dette være en løsning på lang sikt?

- Vi ser positivt på forskningen på lukkede merder, men det er viktig å si at de fleste anleggene i dag drives i åpne anlegg og det er fullt mulig å drive forsvarlig på den måten, sier hun.

Tirsdag i neste uke møtes Veterinærinstituttet, Mattilsynet og oppdrettsnæringa fra Lofoten og Vesterålen i Svolvær for å diskutere hva som kan gjøres for å bekjempe sykdommen i tida som kommer.

- Dette viser jo hvor viktig dette tas både av oss og ikke minst næringa sjøl, sier Flostrand.

Raftsundet har vært spesielt utsatt. I september i fjor brøt  det ut ILA ved Våtvika i Vågan,i november hadde Nordlaks et utbrukk ved Finnkjerka i Raftsundet og i april fikk samme firma påvist ILA ved Helgeshamn nord i Raftsundet.