For noen kommer kanskje denne overskridelsen noe overraskende. Sist tirsdag ble det kjent at Hadsel fikk 1,25 millioner kroner i «friske» penger over statsbudsjettet. Men pengene var ikke friske nok. Det luktet faktisk litt jul av dem.

Mer

Økonomisjef Tommy Løveng Hansen og rådmann Espen Bjørnsund Gundersen rapporterte onsdag ettermiddag et under skudd på 8,5 millioner kroner. Dette er tilsynelatende det samme som for en måned siden, men da lå det inne et budsjett med overskudd, som ikke var disponert. Det budsjetterte overskuddet strykes. Ifølge den nye prognosen er budsjettet 10,5 millioner kroner svakere enn hva politikerne budsjetterte før jul i fjor.

- Kommunestyret økte inntektsanslaget med 3,1 millioner kroner i forhold til hva rådmannen foreslo. Nå viser revidert statsbudsjett at vi får 1,25 millioner kroner ekstra. Dermed har vi et avvik på cirka to millioner kroner, som rapporteres til politikerne nå, forklarer Tommy Løveng Hansen.

Lønnsoppgjør

Hadselpolitikerne hadde et håp om at lønnsoppgjøret skulle bli billig i år. Kanskje kunne Hadsel spare noen kroner på lønnsoppgjøret?

Det var satt av 10 millioner kroner til oppgjøret. Nå viser det seg at oppgjøret ble på 3,2 prosent.

- Vi har prøvd å regne hva dette betyr, men har ikke kommet helt i mål. Vi har 350-400 millioner kroner i lønn, men det er ikke bare å plusse på 3,2 prosent på disse summene. Overheng (lønnsvekst som man drar med seg fra et år til neste) og nye lønnsstiger kompliserer regnestykket. Virkningene av dette får vi ikke helt beregnet før ved neste lønnskjøring. Jeg tror at den reelle veksten for Hadsel er mindre enn 3,2 prosent og  har et berettiget håp om at vi ikke trenger hele potten på 10,3 millioner kroner, som er satt av til lønnsvekst i år, sier Løveng Hansen.

- Hvordan oppsummerer du «revidert» for Hadsel?

- Det er stramt, og som forventet. Budsjettet gir ikke rom for å øke utgifter eller utvide noen tjenester, men det var heller ikke forventet, sier økonomisjefen.

Kompenserer ikke

Høyres ordførerkandidat i Hadsel Lina Vibe medgir at det verken kompenserer for svikt i skatteinntektene nasjonalt eller for økte utgifter som følge av lønnsoppgjøret lokalt.

- Jeg synes likevel at regjeringen har respondert på kravene som er kommet om økte overføringer, sier Vibe til VA.

- Vi er på alvor på veg inn i valgkampen, og jeg vet at folk er opptatt av økonomi. I Hadsel Høyre jobber vi bredt og systematisk for å komme frem til løsninger som kan bedre kommuneøkonomien. Vi sliter med et underskudd på 20 millioner kroner. Det er selvsagt mye, men regnet i kommunens totale budsjett, så utgjør det et under fem prosent. Det setter ting litt i perspektiv, mener Vibe.

- Bare sykefraværsdelen av dette utgjør en tredel av disse pengene, påpeker Vibe, som understreker at arbeidstakere selvsagt må være borte fra jobb når de er syke.

- Vi i Høyre har i mange omganger tatt til orde for å gjøre noe med driftskostnadene i kommunen. Vi har behov for overskudd på drift, for å ha økonomisk handlingsrom. Partiet vårt beskyldes for å ville privatisere for enhver pris. Det stemmer jo ikke. Et eksempel er at vi gikk mot å legge til rette for privat legekontor på Melbu, nettopp fordi det er rimeligere med kommunal drift, sier Vibe.

- Med tre representanter i kommunestyret sliter vi av og til med å få gjennomslag for vårt syn. Som for eksempel da vi foreslo å få utredet barnehagestrukturen i Hadsel, og se på muligheten for å overføre elever fra Innlandet til Stokmarknes. Det er kontroversielle standpunkt, men at vi står for det viser at vi mener alvor.

Lina Vibe mener Arbeiderpartiet lener seg på eiendomsskatt og kun det for å bedre kommuneøkonomien. Hun antyder at de kanskje til og med vil øke den.

- Kanskje det er greit for familier med to fulle inntekter. Men jeg vet at mange sliter med å få endene til å møtes.

Misfornøyd

Aps ordførerkandidat i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, er på sin side kritisk til Regjeringen Solbergs budsjettforslag.

- I fjor og så langt i år ligger det an til at Hadsel har ni millioner kroner i svikt i skatteinntekter. Fire millioner kroner i fjor og rådmannen har så langt antydet fem millioner kroner i svikt i år.

Hun peker på at Hadsel «avspises» med kun 1,25 millioner kroner fra regjeringen.

Hun minner om at Ap i perioden 2005-2013 ga kommunene i snitt to prosent i inntektsøkning per år. Regjeringen Solberg har bare gitt 0,5 prosent.  Med Aps alternative budsjettopplegg og skattekompensasjon, ville kommunene hatt mer penger.

Nettoeffekten blir at Hadsel kunne fått syv millioner kroner mer med vårt opplegg, som kunne gitt syv flere sykehjemsplasser eller ti lærerstillinger, påpeker toppkandidaten.

- Dersom du spør skolene hva de har behov for, er jeg bra sikker på at de vil takke ja til flere lærerstillinger fremfor 12,5 milliarder kroner i skattekutt til de som har mest fra før, sier Aasvik.

Hun omtaler regjeringens opplegg for kommunene som «usosialt» og distriktsfiendtlig.

- Det truer skole- og sykehjemsplasser i Hadsel, sier Aasvik.