Avinor meldte nylig om nedgang i både innlandstrafikk og utenlandstrafikk.   Nedgangen var på henholdsvis 1,9 prosent og 2,3 prosent i april. Totalt reiste 4.012.574 passasjerer til og fra Avinors lufthavner i april.

Generell nedgang

I pressemeldingen har Avinor listet opp de fire største lufthavnene i landet.

- Ved Oslo Lufthavn ble det i april registrert en liten nedgang på 0,3 prosent (inklusive transit), mens ved Bergen ble nedgangen på 2,5 prosent, ved Stavanger 6,3 – og ved Trondheim 4 prosent, står det i meldingen.

Det er totalt i underkant av 15 millioner passasjerer som har reist til og fra Avinors lufthavner så langt i år. Det er en nedgang på 1,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Lokal nedgang

Ifølge Avinors statistikker har både flytrafikken og antall passasjerer som reiser til og fra Stokmarknes Lufthavn gått ned så langt i år, sammenliknet med samme tid i fjor.

Flytrafikken har hatt en nedgang på 2,7 prosent hittil i år. I april måned var nedgangen litt mindre; 2,4 prosent.

Så langt i år har 32.289 passasjerer - inkludert spedbarn - ankommet og reist fra Stokmarknes Lufthavn. Det er en nedgang på 2,8 prosent. 8.125 passasjerer var innom lufthavnen i april måned. Sammenliknet med april 2014 er det en oppgang på 5,2 prosent.

- De første månedene i år har vært krevende for oss. Men vi er glade for aprilresultatet, og tar med oss disse positive tallene videre, sier sjef for Stokmarknes Lufthavn, Trond Holten.

Holten forklarer den generelle nedgangen i flytrafikken med nedgangen i oljebransjen.

- Oljebransjen står for mellom 10 og 20 prosent av Avinors tjenestereiser innenlands.   Det er klart at tallene følger hverandre, sier lufthavnsjefen.

Frakt-opptur

Avinors tall viser at Stokmarknes Lufthavn har tilsynelatende hatt en stor oppsving når det gjelder post og frakt. Men Widerøes informasjonssjef, Silje Brandvoll avkrefter at tallene fra Avinor stemmer. Ifølge Avinors statistikk skal Stokmarknes Lufthavn ha økt forsendelsene hittil i år med 40,9 prosent, og i april med hele 336,7 prosent.

- Dette stemmer ikke. Grunnen til den høye økningen, er at fjorårets tall er feil. For april måned viser fjorårets rapport to tonn mindre forsendelser enn det skal være. Det reelle tallet for april måned er 12,2 prosent økning. Det er et bra tall for Stokmarknes, for den generelle trenden er nedgang i post og frakt. Også denne nedgangen kan relateres til oljebransjen, sier Brandvoll.