Sånne svar er det Werner Solstrand i SP Maskin sin jobb å kjenne svaret på. Hans firma er en av de store aktørene på sanering i nord, og har nå kommet så langt i jobben på Stokmarknes at publikum tydelig ser at bygget etes opp. I går ble takene plukket ned og man begynner å forberede nedplukking av selve bygningskroppen.

Solstrand og kollegene har et par ekstra utfordringer på sykehusjobben. Den første er at kjøkken og vaskeri-delen skal stå uskadd igjen. Sprengingsmatter ble i går lagt ut over taket på bygningen for å hindre skade når hovedbygget skal plukkes ned.

– Men hovedutfordringa i prosjektet er at hovedbygget er reist i murstein, mens gulvdekkene er helstøpte. Så vi er redde for kollaps under rivinga. Derfor skjærer vi løs og løfter ned den øverste etasjen først, sier Solstrand.

Det vil ifølge Solstrand holde å gjøre denne operasjonen med den øverste etasjen.

– Da har vi fått tatt ned høydepunktet såpass at resten av bygget kan tas ned slik det står. Jobben hadde vært noe helt annet hvis også veggene var helstøpte. Da ville vi nok vært ferdige nå, ler han.

Den eldste bygningsmassen i sykehuset er fra 40-tallet, og massene vil være såpass forurenset at alt sammen kjøres til Bremnes i Sortland for deponering.

Ifølge Werner Solstrand i SP Maskin handler det om 17- 18.000 tonn masser som skal fraktes bort.

– Det gjør rundt 600 vogntoglass, konstaterer han.

Rivejobben skal etter planen være gjort innen utgangen av juli. Den frigjorte plassen skal brukes til trafikkløsning og friareal foran mottakelsen til nysykehuset.