Det kommer frem av et brev riksadvokaten har sendt til de siktede og som ifølge nettstedet 8445melbu kom de siktede i hende i dag.

Det var under et juelbord på Melbu i fjor det hele endte på tragisk vis natt til søndag 30. november

- Da politiet kom til stedet var mannen livløs. Før politiets ankomst skal det ha vært håndgemeng mellom mannen og tre av festdeltakerne, opplyste politiet den gang.

Siden har tre personer blitt siktet og frikjent av statsadvokaten for uaktsomt drap. De pårørende etter avdøde, Kenneth Andre Nilsen, anket denne avgjørelsen og nå har altså riksadvokaten opprettholdt frikjennelsen.

De pårørendes advokat, Jon Kristian Elden, bekrefter henleggelsen ovenfor VOL.

- Jeg kan bekrefte at Riksadvokaten har opprettholdt henleggelsene, og at straffesaken dermed har fått sin avslutning. Riksadvokaten legger til grunn at de siktede ikke visste om avdødes helsesituasjon og at han kunne dø av å bli lagt bundet på bakken slik han ble. Vi må ta den vurderingen til etterretning og akseptere det, sier Elden.

Riksadvokaten finner det ikke tvilsomt at maktanvendelsen og tvangen overfor den avdøde ikke gikk lenger enn det som fremsto som nødvendig. Riksadvokaten sier at det ved vurderingen må ses hen til at avdøde var kjent for tidligere å ha utøvd vold, at han hadde vært kranglete også tidligere på kvelden, at han i situasjonen opptrådte svært aggressivt, at han var stor og kraftig og at flere som var til stede fryktet for hva han kunne gjøre.

– De siktede må på denne bakgrunn anses for å ha hatt berettiget grunn til å frykte for alvorlig voldsutøvelse fra avdødes side om han ikke ble stoppet og passivisert. Det må legges til grunn at det utfra omstendighetene fremsto som nødvendig å ikke bare stoppe og holde på avdøde, men faktisk også binde ham fast. Til selve fastbindingen av avdøde bemerkes at politiet var tilkalt og var på vei, og at det således var snakk om kortvarig tvang, heter det i brevet ifølge 8445melbu.

– Det finnes heller ikke tvilsomt at det som var tilsiktet fra de tre siktedes side, nemlig å få stoppet avdødes angrep og passivisere ham ved å binde ham fast, ikke var ubetinget utilbørlig, ei heller om det tas med i betraktningen at de siktede måtte ta høyde for at avdøde kunne bli påført lettere skader i forbindelse med overmanningen.

- Nødverge

Riksadvokaten er etter dette enig med statsadvokaten i at de siktedes handlinger i forbindelse med selve basketaket og den etterfølgende uskadeliggjøringen av avdøde må anses som rettmessig nødverge. Det er da ikke grunnlag verken for tiltale etter straffelovens paragrafer om legemsfornærmelse, tvang, legemsskade med døden til følge eller om hensettelse i hjelpeløs tilstand.

Riksadvokaten sier videre at døden som utfall ikke hadde skjedd om avdøde ikke hadde lidd av alvorlig hjertesykdom. Han fastslår også at skadene han pådro seg hverken enkeltvis eller samlet i seg selv forklarer dødsfallet. Han konkluderer også med at avdøde ikke ble forlatt i hjelpeløs tilstand.

Riksadvokatens avgjørelse i denne saken kan ikke påklages, og er dermed endelig.

Les også:

Julebordsdødsfallet henlagt.

Anker henleggelsen

Har påklaget henleggelsen