Russen på Stokmarknes ville være mer enn bare partyruss.

Tidligere i vår bestemte de seg for å dele overskuddet  av innsamlede penger delt likt på Bogdan Gerasimov og Ørnheihytta.

Bruke penger lokalt

Deler av summen har russen samlet sammen via salg av russeavis og bøsseinnsamling. Den andre delen er restene av klassekassa til ST3. Pengene har de samlet inn via salg av dopapir og kaker.

– Vi hørte at hytta hadde litt problemer, og at det ble vurdert å selge den. Vi tenkte at vi må ta vare på det vi har her, sier økonomiansvarlig i russestyret, Simon Lund.

Medeleven Siri Eggen mener at de har valgt riktige formål.

– Det er veldig bra å hjelpe Ørnheihytta. Vi ble tidlig enig om at vi skulle bruke pengene på noe lokalt, og noe som alle, ikke bare en liten gruppe, kan få nytte av.

Klassen har selv leid hytta tidligere.

– Forplikter

Røde Kors er svært takknemlige.

– Det varmer veldig. Dette er driftig ungdom, og jeg er imponert. Da de informerte oss tidligere i år om at de ville gi halve overskuddet til oss ble jeg helt satt ut. Å si noe som at vi er takknemlige er fattige ord. sier Jørn H. Tverelv i Røde Kors.

– Det særlig fordi at en på videregående skole kunne brukt pengene på en fellesfest eller en tur. Jeg ville ikke kritisert dem for det. All respekt til russen som valgte annerledes.

Han lover at pengene ikke skal brukes til driften av hytta.

– Vi kan ikke bare si ja takk. Disse pengene forplikter. Summen skal gå til noe som kan brukes av alle.

Ørnheihytta mottok tidligere i sommer penger fra to tiendeklassinger.

Han forteller at de er i gang med å bytte ut alle madrassene i hytta, og kjøpe splitter nye.

– Vi håper at disse ungdommene vil fortsette å benytte seg av hytta. Vi skal forsøke å være økonomisk attraktiv, det skal ikke koste skjorta å bruke hytta.

Røde Kors gikk tidligere i år ut med at de vurderte å selge ørnheihytta.

– Jeg har litt vanskelig for å skjønne effekten av det vi sa. Hytta kommer ikke til å bli solgt.