- Det er spesielle forhold på Møysalen i år, med fortsatt mye snø i fjellet og skare. Dermed har vi tatt ekstra forholdsregler i år, sier daglig leder ved Møysaltur, Lise Bygdenes.

Møysaltur har ikke opplevd en slik ulykke noensinne.

- Vi har alltid hatt stor fokus på sikkerhet. I år er det mer snø i fjellet enn på flere år. Sikringskjettingen som ligger på omlag 700 meter, er for eksempel nedsnødd. Dermed har vi satt opp tausikring fra det punktet og nesten kontiunerlig opp mot toppen, sier Bygdenes.

Det var lørdag Einar Andreas Hirsch fra Stavanger ble utsatt for en skremmende ulykke på en guidet tur til Vesterålens høyeste fjell, Møysalen. Ifølge NRK-Nordland var Einar Andreas og kona Anne Katrine Munch-Ellingsen på tur opp med guidene da været slo om. Det ble vått, vindfullt og tåkete. En av turgåerne sklir og dulter borti Anne Katrine.

– Jeg prøver å stoppe dem, og klarer å stanse kona mi ganske kjapt, mens hun andre sklir litt videre før hun stanser ved en stein, sier han til NRK.

Han selv faller på ryggen og sklir nedover en skrent med rundt 26-27 graders helning. Etter om lag 250 høydemeter, stanser han ved et islagt vann. Hastigheten er anslått til rundt 60 km/t.

- Fikk raskt kontakt

Møysaltur-leder Bygdenes forteller så ansvarlig guide på turen, Jan Reinertsens, versjon av hendelsen.

- Etter at mannen hadde sklidd ned, så de han ikke. Tåka var så tett at de ikke visste hvor han var eller hvor langt han hadde sklidd. Men guidene fikk han raskt i snakk gjennom å rope til han, forteller hun.

En av guidene beveget seg så ned mot mannen. Etter omtrent 150 meter ble det for bratt for å bevege seg uten sikring, så han tok på seg sæle og tau og kom seg så ned til Hirsch.

- Der fikk han bekreftet at han var forslått men i ellers brukbar form.

De to beveget seg så rundt det bratte partiet til et flatt parti hvor de møtte turfølget og Hirsch fikk møte kona. Hovedredningssentralen var blitt varslete med en gang ulykken inntraff, og Sea King landet på fjellet og tok med seg Hirsch og kona ikke lenge etter.

Ambulansehelikopteret på Evenes var opptatt i et annet oppdrag.

Hirsch gikk selv bort til turfølget.

Reinertsen sier til NRK at han hadde brukt tau på området ulykken skjedde, om han hadde visst om de spesielle forholdene denne dagen.

– Jeg burde vært der nede og sjekket forholdene. Hadde jeg gjort det ville jeg oppdaget skaret i snøen, og deretter brukt tau. Normalt bruker vi ikke tau i det området, men denne dagen var det svært glatt, forteller Reinertsen til NRK. Han har jobbet som guide siden 1992.

Skare

Det var i et område med snø og skare det hele skjedde.

- Vanligvis er snø det sikreste du kan gå i omtrent. Men i år er det som nevnt veldig spesielle forhold i Møysalen. Snøen har et skarelag under som gjør at det er veldig glatt i partier, sier Bygdenes.

Møysaltur kommer nå til å ha ekstra fokus på sikkerhet også i området ulykken skjedde.

- Vi har brukt tau ovenfor dette punktet. Men når forholdene er som nå, må vi tilpasse sikkerheten. Vi har som sagt gjort dette uten ulykker i en årrekke. Sist gang noe lignende skjedde på en guidet tur var tidlig på 2000-tallet da ei dame falt lenger nede i fjellet og kuttet beinet. Det var på en guidet tur i regi av andre. Det er veldig beklagelig at slikt skjer, men vi har og vil ha fortsatt stor fokus på sikkerhet., sier Bygdenes.

- Så folk bør ikke kvie seg for å dra på Møysaltur?

- Nei, helt klart ikke. Vi har stor fokus på sikkerheten og vil fortsette med det. Jeg kan trygt anbefale alle å være med, så lenge de føler de er i fysisk form til det. Det det er viktig å være klar over egen fysisk form før en tur til Møysalen, for den er krevende. Men de som vil være med skal vi gi en fantastisk og trygg opplevelse, sier Bygdenes.