Sunniva Jørgensen har interessert seg for hunder hele livet. Hun og samboeren Lasse Uppman har to jakthunder. Jørgensen savnet et utvidet tilbud for hundeinteresserte i kommunen.

– Jeg tenkte at dersom vi savnet det, så var det sikkert flere som tenkte det samme. Og skulle jeg satse, så var det nå jeg måtte gjøre det, smiler Sunniva.

Pensjonat

På fanget har hun valpen Bella. Hun skal bo hos Sunniva i en uke mens familien hennes er på ferie. En del av Sunnivas nyoppstartede enkeltpersonsforetak «Hund i Hadsel» er nemlig hjemmepensjonat. Nå bor det tre hunder hos Sunniva, i tillegg til hennes egne.

– Akkurat nå driver jeg ganske lite, men jeg håper å få bedre plass etter hvert. Da ønsker jeg å utvide, sier Sunniva.

Det er et stort behov for ferietilbud for hunder. Mange fikk tidlig nyss i Sunnivas planer om pensjonat, og hun har blitt kontaktet av flere som ønsker hundepass i sommer.

– Jeg hadde ikke sett for meg at behovet faktisk var så stort, og har dessverre måttet si nei til flere som har spurt. Det er begrenset hvor mange hunder jeg kan ha i hjemmet mitt. Men om vi får utvidet kan vi tilby pensjonattjenester ut fra hundens behov. Denne valpen har et stort behov for kontakt med mennesker, så henne må vi ha i huset sammen med oss, sier Sunniva.

Hundepark

I oppstarten av Hund i Hadsel var det hundepark som var primærmålet; et inngjerdet område der hunder kan få løpe fritt.

– Det er sauer i marka store deler av året, og da er det klart vi må vise hensyn. Derfor kom vi på at en hundepark måtte være midt i blinken for trening uten bånd.

Tanken bak er at hunder, som er flokkdyr, skal kunne være sammen med andre hunder under kontrollerte forhold.

– Men før hundene får slippe inn i parken, må de ha et sosialiseringskurs. Vi vil prøve å få til et tilbud for alle hunder, enten de er forsiktige eller veldig frempå. Målet er å legge til rette for at alle skal trives uavhengig av hvilken type hund det er, forklarer Sunniva.

Sunniva har kjøpt inn gjerder til å ramme inn fem mål tomt til formålet.

Kurs

Etter at ideen om en hundepark var sådd, ballet det raskt på seg. Hund i Hadsel har allerede rukket å arrangere et kurs i hverdagslydighet. Det ble en knallsuksess. Men Sunniva har flere ess i ermet.

– Jeg har klart å booke den svenske fuglehundeksperten Mattias Westerlund, som skal holde kurset ”Den stående fuglehunds jaktdressur” i begynnelsen av august.

Det er en bragd hun ikke legger skjul på at hun er svært fornøyd med.

– Han er utrolig flink, og jeg kjenner jeg ble litt «starstruck» da jeg var i kontakt med ham. Men nå kommer han altså hit og skal holde kurs, og det atpåtil før jaktsesongen setter inn. Dette er rett og slett veldig bra, stråler hun.

Hun planlegger også klikktreningskurs og passeringskurs senere. Sunniva tar også atferdskonsultasjoner.

Barnehage

Hund i Hadsel er et konsept som tilbyr mye innen hundehold. I tillegg til pensjonat, park og kurs, skal Sunniva tilby dagpass, altså en type barnehage for hunder.

– Det er mange hunder som ikke trives så godt med å være hjemme alene i mange timer. Da kan de komme hit mens eierne er på jobb.

Hun sier at det kan komme som en overraskelse for mange at hunder krever mye stell og trening. Derfor kan det være en god løsning for hundeeiere å ha hunden i «barnehagen» der de får turer og trening.

Aktiviteter for barn

Sunniva og Lasse flyttet nylig inn i gamle Stall Hadsel, der det er landlig og fint. Plass har de i massevis, og allerede har det flyttet inn fire kaniner og ti kyllinger sammen med dem.

– Vi tenker å tilby kafé en søndag i måneden her, med tilbud om at barn kan få se på dyrene, ri på ponni og ha enkle aktiviteter; Rett og slett være en sosial arena, der folk kan samles, sier Sunniva.

Hun håper å komme i gang med kafédriften til høsten.