I alt reiste det 8.011 passasjerer til og fra Skagen i juni. Det var 2,4 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Totalt reiste det i årets seks første måneder 48.256 til og fra Skagen. Det er en nedgang på 2,7 prosent, som er en litt større tilbakegang enn for gjennomsnittet av Avinors flyplasser. Avinor er statens flyplasselskap.

Bjørn Opsahl, som til daglig er sjef for lufthavnen i Svolvær, fungerer som lufthavnsjef også på Skagen i Trond Holtens feriefravær.

Han har ingen god forklaring på at junitallene på Skagen var bedre i år enn i fjor, men han mener å ha en forklaring på nedgangen de seks første månedene.

– Skagen har dyrere billettpriser enn andre flyplasser fordi flyplassen ikke er en del av FOT-rutene, forklarer Opsahl.

FOT-ruter er flyruter som staten subsidierer.

Opsahl peker på at den dyreste flybilletten mellom Svolvær og Bodø koster 935 kroner, mens den dyreste fra Skagen koster 1.579 kroner.

– I tillegg er det slik at pensjonister får reise til halv pris i FOT-nettet, mens pensjonister som reiser fra flyplasser uten FOT-ruter, ikke får denne rabatten, påpeker Opsahl.

Han sier at han vet om pensjonister fra Melbu som velger  å reise fra Svolvær på grunn av denne rabatten.

Svolvær har økt trafikken første halvår i år med 1,6 prosent i forhold til første halvår i fjor. Fjoråret var imidlertid svakere enn 2013. Trafikken har i realiteten endret seg lite.

Trafikken over Andøy er ned 5,6 prosent, Leknes er ned 4,2 prosent og Evenes er ned 1,3 prosent første halvår i år sammenlignet med 2014.