VOL møtte nylig Arne Bjørhei på torget i Stokmarknes. Tromsømannen er tilknyttet Musikkonservatoriet, og har i den forbindelse knyttet kontakter i Sør-Afrika. I samarbeid med Nelson Mandela Metropolian University og Mandela Metro Musci Assembly i Port Elizbeth gjennomfører faglærerstudenter i musikk fra Tromsø deler av praksisperioden sin i Sør-Afrika. - Gjennom dette har vi startet et prosjekt som handler om musikkundervisning for vanskeligstilte, forklarer Bjørhei.

Gjennom undervisningen har en rekke mennesker fått undervisning, og resultatene er ifølge Bjørhei veldig interessante. - Disse menneskene tilhører et geografisk område som er farlig å ferdes i. Mange er fra hjem hvor far er forsvunnet og mor ruser seg. Ofte er ungdommene skutt eller slått ihjel før de er fylt 20 år, sier Bjørhei.

- Vi har imidlertid sett at de som lærer seg å spille et instrument får en helt annen selvtillit. De har bevist overfor seg selv at de kan lære noe, og at de er verdt noe. Dermed blir veien langt kortere til å ta utdanning, få seg jobb og betydning, smiler Bjørhei. Han har fått hjelp av musikkvenner i Hadsel til å skaffe instrumenter. Nå er håpet også å få sponsehjelp til å få fraktet verdiene sørover.