Samferdselsråd Hild-Marit Olsen skrev forrige fredag en kronikk der hun hevdet at regjeringen planla å kutte trykkabin og satellittnavigasjon som krav på småflyplassene.

- Samferdselsdepartementet har bedt om «[…] en vurdering av luftfartens rolle og hvilke krav som bør stilles til luftfartstilbudet, herunder kriterier for transportstandard.» På norsk betyr det å vurdere om vi trenger trykkabin og om det kan spares penger på innflygningssystemer på flyplassene, skrev Olsen.

Statssekretær Tom Cato Karlsen rykket ut og svarte at Olsen tok feil. Det er ikke aktuell politikk for regjeringen å oppheve disse kravene, sa Karlsen. Han viste til at flyrutene i sør nettopp er lyst ut på anbud. Der er det stilt krav til både satelittnavigasjon og trykkabin.

- Hvis statssekretæren benekter dette, er det feil. Det er nevnt i rapporten som mulige kriterier som kan vurderes i forbindelse med de statssubsidierte flyrutene (FOT-rutene), parer Olsen.

Kostnadsspørsmål

Møreforskning har skrevet den rapporten som er ute til høring, som gjelder de statssubsidierte flyrutene (FOT).

Olsen viser til at Regjeringen Stoltenberg (II) økte FOT-rutetilskuddet fra 400 til 600 millioner kroner. Rapporten Regjeringen Solberg har sendt på høring, er, ifølge Olsen, et nullsumspill der kostnadene skal holdes nede.

- Trykkabin, flystørrelse, forslag om å ta Leknes ut av FOT-rutene, er nevnt i rapporten. Det står ingenting om at Skagen bør inn, påpeker hun.

- Hysj

- Er det ikke sånn det skal gjøres. Regjeringen Solberg hefter vel like lite for Tveterås-utvalgets rapport  (oppnevnt av Regjeringen Stoltenberg, vår merknad. red) som det gjør for en rapport fra Møreforskning?

-Forskjellen er at Tveterås-utvalgets innstilling ble sendt ut i sin helhet uten at departementet benektet innholdet, sier Olsen. Hun mener at Karlsen benekter det som står i rapporten, og sier ”hysj, dere får ikke påpeke det som er omstridt”.

-Er ikke han svar mer å forstå slik at han forklarer at regjeringen ikke vil gå inn på de mest omstridte punktene?

-Hvis han legger det til grunn, før de får saken til behandling, at det kriteriet ikke skal vurderes, at det skal stilles krav til trykkabin, vil det avkrefte frykten og uroen vi føler. Men jeg mener at han prøver å ta oppmerksomheten vekk fra hva denne debatten egentlig dreier seg om, FOT-rutene. De er de viktigste og departementet vil at disse skal være et nullsumspill der det foreslås at Leknes skal tas ut av rutene. Det blir nærmest opp til oss å foreslå alternativer.  Det er departementets bestilling til Møreforskning, som hvis det gjennomføres, vil rasere kortbanenettet og sette sikkerheten og komforten til passasjerene på spill.

VOL/VA ba statssekretær Tom Cato Karlsen kommentere Olsens innlegg i går ettermiddag, men vi har ikke lyktes å komme i kontakt med han.