Dette er nemlig saken: Kjell-Børge Freiberg er uten jobb. Han har søkt på stillingen som ny sekretariatsleder i Vesterålen Regionråd. Hvert fjerde år skiftes lederen av regionrådet ut. Sture Pedersen, Bø`s populære ordfører, har vært leder av regionrådet i denne perioden. Han sier at det nye regionrådet må ansette ny leder.

– Det var tidligere sagt at dette rådet skulle klare det, men jeg ser det som vanskelig. Vi skal ikke forhaste oss, vi må bruke den tiden som trenges, sier Pedersen til Vol. Han sier at det nye rådet må ansette sekretariatsleder.

Nøkkelrolle

Dette gir Siv Aasvik en nøkkelrolle. Hun skal nemlig overta som leder av Vesterålen Regionråd etter Bø-ordføreren. Lederververet i regionrådet går på omgang i kommunene, og nå er det Hadsels tur.

Så er spørsmålet: Kan Kjell-Børge Freiberg drive lokalpolitikk i Hadsel og samtidig være administrativ leder av regionrådet?

Kjell-Børge Freiberg har til han å være uttalt seg uvanlig vagt om egen framtid, men han har signalisert at han vurderer å takke nei til en plass i formannskapet i Hadsel.

– Det er en mulig kombinasjon av arbeid eller andre oppgaver, som gjør at jeg vurderer å takke nei, sa han til Vesteraalens Avis torsdag.

Selv kommenterer Siv Aasvik det potensielle scenarioet på følgende måte:

– Jeg har ingen kommentarer til noen av søkerne, da jeg ikke er en del av ansettelsesprosessen per nåværende tidspunkt, sier hun til VOL.

Umulig rolle

Folk som kjenner politiske prosesser av denne typen godt, sier til VOL at det vil være helt umulig for Freiberg å være medlem av kommunestyret i Hadsel og sekretariatsleder i regionrådet samtidig. Det pekes på at sekretariatslederen må fremstå som upartisk, ikke bare overfor partipolitikken, men også overfor de andre kommunene i regionen.

Som kommunestyremedlem må det kjempes for kommunens beste, mens sekretariatslederen skal kjempe for regionens beste. Derfor må Freiberg velge bort hadselpolitikken hvis han vil ha sekretariatslederjobben, påpekes det overfor Vol.