Boken består helt enkelt av 365 bilder, ett fra hver dag i løpet av et år, med en kort, forklarende tekst om tid, sted og hva fotografiet viser. Fotokunstprosjektet gir en unik dokumentasjon på det helt vanlige, norske livet i en relativt vanlig by. Byen vi snakker om er Stavanger.

Bla i bildene ovenfor med piltastene.

- Målet var å unngå arrangerte bilder, ikke be noen om å gjøre noe eller flytte på ting. I det hele tatt ha minst mulig innflytelse på det som skjedde foran kamera, forklarer Ann-Mari Gregersen. Hun har jobbet tett med prosjektet, som altså har vært en jobb hver dag, sju dager i uka i et helt år.

Utfordrende variasjon

- Å ta et bilde hver dag høres ikke så vanskelig ut. Hvordan har det vært?

- Det trenger ikke være så vanskelig, og ideen er jo ganske vanlig i foto- og bloggmiljøet. Men det er ikke mange som har gjort det så grundig og planlagt som vi har gjort. Utfordringen var å ta 365 varierte bilder som skildrer et så bredt spekter av hverdagslivet som mulig.

- Var det tilfeller der dere angret på at dere begynte?

- Nei. Men jeg vil ikke anbefale andre å gjøre dette. Vi er et barnløst samboerpar og kunne være egoistiske og jobbe til alle døgnets tider. Noe vi også har gjort.

- Sikker på at dere ikke har jukset?

- Det spørsmålet peker tilbake på den som stiller det, sier Gregersen og ler.

- Dersom noen har lyst til å sjekke, så er de velkomne til det. Vi har god dokumentasjon på at alle bildene er tatt når de er tatt.

Fikk hjerteinfarkt

Hun viser blant annet til bildet tatt på luciadagen, 13.desember i 2011. Bildet er fra et torg i byen. Bildeteksten er som følger:

- «Mens jeg venter på Luciakoret kjenner jeg at det strammer seg kraftig til i brystet. Jeg forstår at jeg får et infarkt, og tenker at jeg må få tatt en eksponering i tilfelle lyset går for godt»

Bildet fra dagen etter er tatt fra sykehussenga, og viser et kobbel av hvitekledde leger.

- Han fikk hjerteinfarkt, fotografen og samboeren din?

- Ja, han gjorde faktisk det. Han falt om, ble kjørt til sykehuset og gikk gjennom en utblokking dagen etterpå.

- Kan vi si at bokprosjektet gikk på helsa løs?

- Nei, så ille var det vel ikke. Årsaken til infarktet var nok årevis med røyking. Men det gikk heldigvis bra. Han lå på sykehuset med fotoapparatet i senga, kom seg ut etterpå og fikk fullført prosjektet.

Resultatet av det imponerende fotokunstarbeidet kan bestilles i alle landets bokhandler. Boka lanseres torsdag 18.oktober.