TØFFE TAK: - Dette er helt klart den største utfordringen jeg har hatt i mitt yrkesliv, sier Frode Holdhus ved Opus Hadsel. Foto: Knut Ivar Aarstein

- Noen har kalt de ungdommene som nå sitter på skolebenken for Generasjon Snill. Det tror jeg er en god beskrivelse. Jeg møter unge som tar utdanningen sin veldig seriøst, og det er veldig bra. Samtidig ser jeg at disse ungdommene opplever et mye større press enn de tidligere generasjonene, sier Frode Holdhus ved Opus Hadsel.

Generasjon Snill

Opus Hadsel har siden 1996 vært et ressurssenter tilknyttet Hadsel videregående skole. Senteret søkte for to-tre år siden EU-midler for å kunne gjennomføre et prosjekt som handler om å kunne øke kvaliteten i yrkesveiledningen.

Bakgrunnen for prosjektsøknaden er blant annet en flerårlig nasjonal satsing på å dempe frafallet i den videregående skolen. Rent praktisk handler veiledningsprosjektet blant annet om utviklingen av et nettbasert system for tilbakemeldinger fra de som får yrkesveiledning. Disse tilbakemeldingene blir så sammenlignet med det veilederen har svart på omtrent de samme spørsmålene. Dette er nybrottsarbeid.

Vanskelige valg

- Vi har utviklet gode verktøy for yrkesveiledning, og jeg håper virkelig vi klarer å gjøre kreftene i skoleverket klar over dette. Det er nok ganske vanskelig for dagens unge å klare å finne veien til et yrke som passer. Valgene er blitt langt flere, og samfunnet er blitt mye mer komplisert. Samtidig har de unge kanskje ikke så mange harde erfaringer som generasjonene tidligere, slik at "valg-modenheten" trolig er dårligere, spekulerer Holdhus.

Den viktige veiledningen

- Når dagens unge har langt flere valg de må ta, og står i fare for å virre rundt i utdanningssystemet, så er det viktigere enn noen sinne med god yrkesveiledning. Det så vi i Opus Hadsel, og derfor søkte vi midler for å kunne gjennomføre dette prosjektet.

- Vi har koordinert dette, sammen med partnere i Norge, Litauen, Nederland, Italia og Spania. Hovedrapporten leveres om en måneds tid, og jeg må si jeg er spent på evalueringen. Vi har fått god tilbakemelding på midtveisrapporten som ble levert i fjor, og jeg regner med et godt sluttresultat. Personlig puster jeg litt lettere nå. Dette er helt klart den tøffeste utfordringen jeg har hatt i arbeidslivet. Det er det ingen tvil om, avslutter Frode Holdhus.