Nyheten om fusjonsplanene fremkommer i innkallingen til generalforsamlingen i Fiskeriparken AS på Myre. Allerede førstkommende onsdag skal generalforsamlingen i Myre-selskapet ta stilling til om de ønsker å fusjonere med Hadsel Vekst AS der Fiskeriparken AS anses som det overtakende selskap som beholder daglig leder med hovedkontor på Myre.

Daglig leder i Hadsel Vekst, Svein Egil Stavem, bekrefter informasjonen som fremkommer i sakspapirene til Fiskeriparken.

Mer robust

-  Ja, det er riktig at det er en prosess på gang. Dette er problemstillinger som ikke er nye. Gjennom nasjonale utredninger i 2007 og 2010 har samme problematikk vært tatt opp med tanke på innovasjonsstrukturen i hele fylket. Rapportene konkluderer med at det er for mange små utviklingsselskaper og at det er ønskelig at man prøver å slå sammen noen av disse for å skape mer robuste utviklingsselskaper, sier Stavem.

Han sier at styret i Hadsel Vekst nå har vedtatt å løfte forslaget om en sammenslåing opp til generalforsamlingen i selskapet som består av Hadsel kommune og Trollfjord Kraft. Det er ventet at generalforsamlingen får forslaget på bordet om kort tid.

Hadsel Vekst AS ble etablert i 2009 av Hadsel kommune og Trollfjord Kraft AS. Selskapet skal gjennom aktiv bruk av kompetanse, ressurser og nettverk bidra til nyskaping, bedriftsetablering, utvikling av eksisterende næringsliv og vekst i regionen. Utviklingsselskapet har tre ansatte i Hadsel.

Hovedkontor på Myre

- Vi er enige om å foreslå at hovedkontor og daglig leder skal ha tilhold på Myre der det fra før er åtte ansatte. Selv om det skulle bli vedtatt en fusjon, vil strukturen i selskapet opprettholdes og de tre ansatte på Stokmarknes blir ikke berørt av sammenslåingen. Intensjonen er at vi på sikt skal bli flere også i Hadsel, sier Stavem.

I følge sakspapirene til generalforsamlingen i Fiskeriparken AS er bakgrunnen for ønsket om sammenslåing signaler fra Selskapet for industrivekst SF (SIVA) og Nordland fylkeskommune (NFK) om at Fiskeriparken bør strukturere seg med strategiske eiere som mest mulig deltar i prosjekter i fiskeriparken.

12 ansatte

Styret i Fiskeriparken mener nå at tiden er inne for å gjennomføre en endring som vil styrke Fiskeriparken.

- Det vil være naturlig at vi går i dialog med Hadsel Vekst AS om en fusjon av selskapene. Ved å gjennomføre en slik fusjon av selskapene vil Fiskeriparken øke sine tjenestetilbud betydelig, og kan blant annet tilby førstelinjetjeneste innen næringsarbeid til kommunene i regionen.

- Samlet sett blir Fiskeriparken da et selskap med ca. 12 ansatte som har gode muligheter til å vokse videre, og samtidig ta en framtidig posisjon som et av Nordlands største og ledende innovasjonsselskap, skriver styret i Fiskeriparken.

Hvis vi klarer å få til en slik endring i eierstrukturen, vil nok både NFK, SIVA og UiN gå inn på eiersiden i Fiskeriparken. Dette fordrer at det offentlige eierskapet totalt ikke overstiger 50 prosent. Vi vil på denne måten gjøre selskapet i stand til å bli et utviklingsselskap som kan dekke både Vesterålen og Lofoten, og vi kan lett komme i betraktning på nasjonale satsinger, skriver styret i Fiskeriparken i sitt forslag til generalforsamlingen.

Slagkraftig

- Dette ser jeg på som svært positivt. Formannskapet har vært orientert om prosessen hele veien og jeg er veldig tilfreds med at det nå kan bli en realitet, selvfølgelig med det forbehold at eierne i de to selskapene bifaller forslagene fra selskapenes styre, sier ordfører Kjell-Børge Freiberg.

- I stedet for to små utviklingsselskaper får vi, hvis dette blir vedtatt, ett slagkraftig selskap med både bedre og riktigere kompetanse i tråd med signalene fra Nordland fylkeskommune, sier Freiberg.