Dårlig sikt på grunn av tåke, kaldt vann og motstrøm gjorde den nesten 10 kilometer lange svømmeturen fra Melbu til fiskebøl enda lenger for svømmeren Thomas Morfjord.

- Det gikk bra det! Men det var jo en del tåke utpå der, og det var jo litt spesielt, sier Thomas til VOL etter en varm dusj og et godt måltid.

Tåke lagde problemer

Faren hans var med i følgebåt over fjorden, og tett tåke gjorde det vanskelig å finne retninga, selv med GPS. Derfor ble det noen ekstra stopp, og det kjentes på kroppen.

- Så lenge jeg svømte klarte jeg å holde en viss kroppstemperatur, men da jeg måtte stoppe ble jeg kald. Derfor ble det heller ikke så mange mat- og drikkepauser, sier Thomas.

Da Thomas kom i land i Fiskebøl var han ganske nedkjølt. Likevel hadde han aldri noen tanke om å gi seg.

- Nei, da måtte de ha løfta meg opp i båten, jeg hadde ikke stoppa frivillig, sier han.

Sjarmøretappen

- Ja, nå runder han akkurat Kalvøya ved Fiskebøl, sa Thomas` far Karstein ved 13.40-tida.

Kort tid senere kunne han meddele at kun sjarmøretappen gjensto før han rundt klokka 14.00 kunne hilses av familiemedlemmer med flagg og varme klemmer.

Karstein har befunnet seg i følgebåten få meter unna svømmeren, og har hjulpet til med å holde stø kurs under overfarten. Det lå nemlig tett tåke midtfjords, noe som skapte utfordringer på en ellers klar og stille dag.

Thomas begynte turen klokka 10.50 fra Melbu, med håp om å gjøre unna turen på 3,5 timer. Det målet klarte han godt. Til tross for utfordringer som tåke, motstrøm og kulde, endte han opp med en tid på 3,21, noe han etter forholdene er ganske fornøyd med.

- Ja, nå nærmer vi oss straks tre timer, og det er bare halvannen kilometer igjen. Så dette skal gå bra, sa far Karstein da de nærmet seg mål.

Kaldt midtfjords

Thomas Morfjord er ingen førstereisgutt i havsvømming. Melbu-gutten er i dag bosatt i Tønsberg, hvor han svømmer i havet titt og ofte. Siste langstrekk var deltakelse i konkurransesvømming mellom Horten og Moss, en noenlunde tilsvarende avstand som over Hadselfjorden.

- Men med noe andre temperaturer, sier far Karstein.

- Det var adskillige bedre forhold da, og jeg kunne ligge mye i sone 1. Nå svømte jeg mye hardere, sier Thomas.

Thomas var iført svømmedrakt i neoprene, slik at han skulle tåle den vedvarende kalde havtemperaturen. I Melbu havn lå Temperaturen på 12,8 grader, ute på midten av fjorden ble det enda kaldere, men da han nærma seg Fiskebøl ble det varmere igjen. Ii hvert fall kjentes det sånn.