Gildet bygger på erfaringene som ble gjort etter flere år med ”Lam og laksefestival” i Hadsel. Initiativtakerne fant etter hvert ut at man ønsket å gjøre festivalen til et regionalt prosjekt.

Kysttradisjon

- Festivalen skal bidra til å fremme regionens sterke og spennende arktiske mattradisjoner, og vise en matkultur som fortjener å bli tatt vare på. Vi vil skape identitet og stolthet over vår region og det fantastiske den kan tilby av mat, kultur og opplevelse.

Vesterålen Matfestival er den første festivalen i Vesterålen som har arrangement i alle kommunene.

Matfesten foregår over ni dager i tidsrommet 22. – 30. august. I år åpnes festivalen på Dverberg i Andøy.

Det er samferdselsråd Tove Mette Bjørkmo fra Sortland som åpner festen. I tilknytning til åpningen vil det bli arrangert en ”kulinarisk bussreise” i Andøy. Den turen gir anledning til å besøke noen av øyas mest spennende steder hva gjelder lokalt produsert mat.

Dronningmat

I løpet av dagene beveger matfestivalen seg sørover i Vesterålen, og på programmet står blant annet det lett kryptiske tilbudet om ”meditativ vandring” fra Stø bobilcamp langs fjæra til Nyksund. Her er det mulighet for felles middag, konsert og overnatting.

Ungene glemmes ikke, og en del av festivalen er ”Barnas laksefestival” på Gladbrygga hos Akvakultur i Vesterålen.

Fraflyttet perle

I år inviterer Vesterålen Matfestival i samarbeid med Vesterålen Turlag og matprodusenten «Godviking» i Bø til kulinarisk vandring ut til Godvika.

Prosjektet ”Fiskesprell” finner sin naturlige plass underveis i matfestivalen. Det skjer på Myre torg, hvor elevene ved Restaurant- og matfaglinga på Sortland vgs. avd. Myre har tilberedt masse lokal mat, og festivalarrangørene har invitert lokale barnehager og barneskoler til å delta på Fiskesprell.

Skatter på grill

Der får barna lage sin egen havets skattekiste på grillen, fylt med lokale delikatesser fra havet, under kyndig veiledning fra kokkeelevene.

Flere og flere synes å få sans for å tilberede egen fangst.

På det populære utfartsstedet Årnesan i Hadsel holder kokken Kjell Hanssen kurs i å lage mat rett fra fjæra. Den alltid like entusiastiske Hanssen vil blant annet lære bort å lage tangsuppe, salat av albueskjell, samt servere bobbelurer med hvitløkssmør.

Historiske Melbu

I år fristes det under matfestivalen med byvandring på Melbu. Her kan man besøke fem av Melbu sine historiske og kulturelle steder, og få servert fem spennende retter av noen av Vesterålens beste råvarer.

Tema i år er Sjømat fra Vesterålen, og elevene ved Hadsel vgs. - restaurant og matfag står for tilbereding av kveldens kulinariske høydepunkt, lover arrangørene.

Festmarked

Som i fjor blir det festivalmarked på Sortland, der telt skal fylles med lokal mat, matspesialiteter og nisjeprodukter. Her blir det aktiviteter for hele familien, med kafe, grilling og konkurranser.

Årets store avslutningsfest skjer ved Vesterålen kysthotell på Stokmarknes.