Mellom 13.000 og 37.000 arbeidsplasser og en verdiskapning på mellom 26 og 55 milliarder kroner. Det kan bli resultatet av å åpne for olje i nord slås det fast i en rapport som er laget av Menon Business Economics for Olje- og enerdidepartementet (OED).

Arne Ivar Mikalsen har i skrivende stund ennå ikke hatt tid til å lese igjennom hele rapporten med de 20 underrapportene som olje- og energiminister Ola Borten Moe la frem på en konferanse i Svolvær fredag.

- Jeg tror nok det at verdiskapningen det er snakk om kan være reell. Men jeg har ingen tro på at den blir lokal. Verdien av oljen vil være stor rent kynisk vurdert. Men jeg tror ikke på at den blir igjen her. Det er i praksis negativ arbeidsledighet i Norge, Nordland og Vesterålen. Man finner ikke alle disse tusen mennesker som skal bekle disse stillingene. Jeg har gjennom jobben min satt meg inn i problemstillingen rundt dette og det er mangel på arbeidskraft i Nordland pr. dags dato. Det vil i nær fremtid bli ekstrem mangel på arbeidskraft i pleie- og omsorgssektoren. Hver tredje elev må gå helse- og sosialfag om det skal bli dekt inn. Da mangler det en stor del av andre yrker som må importere arbeidskraft. Jeg forstår derfor ikke hvem som skal settes inn i alle disse jobbene, sier Arne Ivar Mikalsen til Vesterålen Online.

Styres fra Stavanger

Den erfarne venstrepolitikeren fra Hadsel forteller videre at oljenæringen er ekstremt stor og ekstremt kompetent.

- Jeg har vært i flere sammenhenger der det klart kommer frem at næringens skal styres fra Stavanger. Vi vet også at verkstedbransjen spesielt på Vestlandet sliter fordi oljebransjen stikker avgårde med lærlingene. Det er rett og slett vanskelig å få tak i folk. Jeg unner Vesterålen og dens befolkning all mulig vekst og utvikling, men skjønner ikke hvordan vi skal dekke inne all disse arbeidsplassene, sier Mikalsen til VOL.

Han forteller videre at han har et inntrykk at Vesterålen blir behandlet som et u-land.

- Vi er ikke et u-land her i nord. Det blir fremstilt at vi hverken kan eller vil noe. Men i min kommune så går næringslivet så det griner og vi har ikke nok tomter til folk som vil bygge her. Vi har høykompetente bedrifter som Nordlense og for eksempel Leonhard Nilsen & Sønner. Disse bedriftene viser at man kommer seg inn på de rette områpder om man er flink nok og dyktig nok. Poenget mitt er at de lokale håndverkerne og små firma som vi har i regionen vår neppe blir store leverandører til Statoil, mener Mikalsen.

Hardt og brutalt

Mikalsen legger til at om det skulle bli olje- og gassutvinning utenfor stuedøren i Vesterålen så vil han jobbe for at det skal bli mest mulig ringvirkninger lokalt.

- I forhold til et jeg har nevnt før så stiller jeg meg kritisk til tallene og hvordan dette skal gjennomfølres. Det er store ord og fett flesk å vifte rundt med. I dag så foregår det meste av oljeproduksjon med installasjoner på havbunnen. Disse kan styres med datamaskiner fra Singapore om man vil. Hva blir da ringvirknignene? spør Mikalsen.

- Du bor jo i en kommune som styres av en mildt sagt oljeivrig ordfører. Sameksistens er kanskje en utfordring i det politiske miljøet i Hadsel?

- Jeg har et godt forhold til min ordfører. Men jeg registrerer at han for ikke lenge siden sa at i den grad det kom noen nordover med et sugerør så skulle det klippes over hardt og brutalt. Jeg gliste litt i barten jeg ikke har over den uttalelsen. Jeg er enig med ham i at om det blir et vedtak, og de starter med utvinning, så skal vi kjempe sammen for lokale ringvirkninger. Der er vi helt enige, sier Mikalsen.

Tviler ikke på Statoil

Arne Ivar Mikalsen forteller at han har en stor bunke med mapper fra Statoil, og at tallene som ble presentert i dag ikke er en stor nyhet.

- Det er klart at Statoil ikke sender Helge Lund til Vesterålen i utrengsmål. Jeg tviler ikke på at det ligger olje og gass utenfor Vesterålen og Lofoten. Jeg tviler heller ikke på at det blir behov for arbeidskraft, men som nevnt blir det også det i andre yrker. Hvor skal vi ta alle disse menneskene fra?, spør Mikalsen.

- Fiskeri er en evig ressurs og det kan ikke olje og gass bli. Summa summarum må du gjerne stå og si at det blir tusenvis av arbeidsplaser, men da må man si hvor man skal få disse folkene fra? Statoil har en stor avdeling i Harstad to timer herfra, og jeg finner det veldig spesielt om de oppretter en stor installasjon så kort fra noe de allerede har. Jeg har vanskeligheter for å tro på de enorme gevnstene og at vi skal klare å nytte oss av dette lokalt. Risikoen for fiskeriene blir for stor. Jeg skal forholder meg til vedtak når de kommer og da vil jeg jobbe for å få mest mulig ut av det, avslutter Arne Ivar Mikalsen.