I januar i år søkte Baren Første om fornyelse av sin skjenkebevilling. I september i år, dager før den gjeldende bevillinga gikk ut, fikk de avslag av formannskapet i Sortland. Saken pågikk bak lukkede dører, og ingen begrunnelse ble gitt til mediene.

Baren måtte som følge av inndragningen av bevillingen permittere de ansatte og stenge dørende fra 1. oktober.

Eier Rabin Tawfeeq Mohammed-Ali og hans advokat Ola Øraker mente det var flere feil i kommunens saksbehandling, og klaget på vedtaket. Klagen ble tatt til følge, og 20. oktober fikk utestedet skjenkebevillingen tilbake.

Nå krever baren, via sin advokat, erstatning for økonomisk tap de hadde i perioden de måtte holde dørene stengt.

Ingen begrunnelse

I et brev til kommunen klager advokat Øraker også på at bareieren ikke har fått noen begrunnelse fra kommunen på hvorfor deres klage ble tatt til følge. Han viser til forvaltningsloven og at enkeltvedtak i klagesaker skal begrunnes, selv om en part får medhold i en klage. Det har ikke Baren Første fått.

- Det ble sendt en meddelelse om at skjenkebevilling ble innvilget, uten at det forelå noen begrunnelse, skriver advokaten i brevet til kommunen. Dette skal også ha blitt etterspurt flere ganger, uten at henvendelsene er besvart av Sortland kommune. De legger derfor til grunn at den begrunnelsen de ga i sin klage, er tatt til følge.

Advokaten mener at kommunens vedtak var et resultat av rettsstridig myndighetsutøvelse fra kommunens side, og at det derfor foreligger ansvarsgrunnlag for kravet.

Tømte ut 1000 liter øl

Baren Første måtte stenge 1. oktober. Selv om baren fikk tilbake skjenkebevillingen 20. oktober, gikk det ifølge advokaten én uke før drikkevarer kunne leveres, og de kunne åpne dørene igjen. De krever derfor erstatning for økonomisk tap i perioden 1. oktober til 28. oktober.

Baren krever erstatning for tapt fortjeneste, og at kostnader som husleie og lønn dekkes. De krever også erstatning for 1000 liter øl som måtte tømmes ut i perioden fordi det gikk ut på dato.

Til sammen krever Baren Første at kommunen utbetaler en sum på 164.265 kroner.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo sier til VOL onsdag at saken har vært behandlet for lukkede dører og at hun derfor ikke vil kommentere den overfor mediene.

- Saken må vurderes i administrasjonen hos oss, og vi håndterer den etter det, sier Bjørkmo.