Det ærverdige kraftselskapet Trollfjord Kraft ble etablert i Hadsel i 1937. Den gang het det Hadsel kommunale kraftverk. Som navnet tilsier, skulle energiverket distribuere strøm til hele kommunen. Siden da har selskapet hatt mange navn, men i 2003 ble navnet «Trollfjord Kraft AS» etablert. I dag har kraftverket to datterselskaper: «Trollfjord Bredbånd AS» og «Trollfjord Eiendom AS».

Blir værende

Robin Jakobsen er teknisk sjef i Trollfjord Kraft.

– Om vi prioriterer lokale? Ja, vi gjør i og for seg det. Om vi kan velge mellom noen som er fra stedet, eller noen langveis fra og de har like kvalifikasjoner, så prioriterer vi de lokale. Det gjør vi med tanke på videre rekruttering; de fleste som er herfra velger gjerne å bli værende i bedriften etter endt lærlingtid, sier Jakobsen.

Han peker på en annen udiskuterbar fordel med at fremtidige ansatte går i lære hos bedriften; de blir formet etter arbeidsgiverens ønsker.

Av dagens stab på om lag 40 ansatte, har intet mindre enn 12 tatt læretiden på arbeidsplassen. Noen av disse har reist ut av kommunen for å bygge på utdannelsen, for så å returnere til bedriften.

Ute-elektrikere

I dag har Trollfjord Kraft to lærlinger. Kristian Lyngli (21) har vært i lære hos bedriften i to år, mens Sigbjørn Aronsen (18) har vært der det siste året. Begge de to unge mennene er fra Hadsel, og har gått skole på Melbu. Den to og et halvt år lange læretiden hos Trollfjord kraft gir – sammen med grunnkurs elektrofag og et år elektroenergi – yrkestittelen «energimontør».

– Det er på en måte en «ute-elektriker», smiler Kristian til journalisten, som lurer på hva tittelen innebærer.

Han forklarer videre at det er energimontørene som klatrer i master, og som reparerer trafostasjoner. Det er de man ringer til når det er brudd på strømlinjene, og det er de som graver strømledninger inn til husene.

Mange får jobb

I løpet av de siste seks månedene av læretiden må studentene opp til en fagprøve. Når den er bestått, venter arbeidslivet.

– Vi prøver å ansette de fleste vi har hatt i lære, men det er klart; det kommer an på hvilket behov vi har, sier Jakobsen.

Jakobsen har selv vært lærling i bedriften. Han tok ingeniørutdannelse, men returnerte til hjemstedet og Trollfjord Kraft.

Begge de to lærlingene trives godt i bedriften, som har gode rutiner for å ta i mot de som kommer rett fra skolebenken.

– Jeg har gjerne lyst til å fortsette i Tollfjord Kraft. Men det kan hende at jeg vil utdanne meg mer først, sier Kristian.

– Jeg trives veldig godt her, og har veldig lyst til å bli værende i bedriften når læretiden er over, sier Sigbjørn.

Denne saken sto første gang på trykk i magasinet  "Fløtt Heim" våren 2015