Sist helg kunne bygdefolket glede seg over nok en tilstelning da det ble holdt lørdagskafé på grendehuset. Besøkende fikk se at det har skjedd ting siden sist.

– Hele storsalen er pusset opp etter tre ukers dugnadsarbeid. Kafeen lørdag ble en fin avslutning på arbeidet, sier Remi Knutsen, styreleder i Hognfjord Grendehus.

Huset fikk i alt inn 15.000 kroner på lørdagskafeen. Pengene kommer godt med når neste prosjekt starter – rett over påske. Hognfjordingene går da i gang med å legge nytt gulv.

– Gulvet må tåle røff bruk. Prisen er ennå ikke klar, men det vil trolig koste oss i overkant av 50.000 kroner, sier Knutsen.

Kvadratmeterprisen er anslått å bli rundt 200 kroner kvadratmeteren på 250 kvadratmeter gulv.

– Gulvet må ha høy kvalitet. Det skal ligge i mange år, sier Knutsen.

Omfattende arbeid

Bygningen, slik den framstår i dag, ble ferdigstilt i 1985 – da med gammelskolen som grunnlag for tilbygg. Den eldste delen er fra 1920. I 2014 begynte oppussingsarbeidet for alvor. Da ble kjellerlokalet overhalt og modernisert.

– Alt er gjort på dugnad. Vi er avhengige av at folk stiller opp, og det synes jeg bygdefolket har vært flinke til – både på dugnad og ved å møte opp på arrangementene, sier Knutsen.

De neste postene på lista er å få lagt gulv og pusset opp de resterende delene av lokalet som til sammen er 500 kvadratmeter stort. Deretter venter utvendig vedlikehold, skifte deler av taket og bytte av enkelte vinduer.

Vil leie ut mer

Inntektene har til nå i hovedsak kommet fra egne arrangementer. Utleievirksomheten har vært beskjeden, men det håper styret i grendehuset skal endre seg.

– Penger fra utleie har ikke vært tilstrekkelig til å dekke løpende vedlikehold. Litt av tanken bak alt arbeidet er å gjøre grendehuset attraktivt for dem som ønsker å bruke det til konfirmasjon, brylluper og andre aktiviteter, sier Knutsen om bygningen som ligger vel ti minutters kjøretur fra sentrum av Sortland.

Styrelederen trekker fram flere av fordelene ved grendehuset deres, som svært gode parkeringsmuligheter og rikholdig med nødvendig utstyr.

– Har du en tilstelning på lørdag, får du tilgang til huset fredag til søndag uten at det koster ekstra. Huset er dessuten delt opp slik at man kan leie kun kjellerlokalet, kun det store lokalet eller begge delene, poengterer Knutsen.

Og nå er de gamle gardinene borte og det utdaterte interiøret er betydelig oppgradert – ved hjelp av kafeer, loddsalg og bygdefolkets dugnadsånd.