Vesterålen næringslivssamarbeid, bestående av næringsforeningene i regionen, har gjennomført en undersøkelse om fremtidig kommunestruktur i Vesterålen.

Undersøkelsen er gjennomført blant medlemmene i næringsforeningene, samt i søsterorganisasjonene i Lofoten, Ofoten og Sør-Troms. Totalt har 152 vesterålsbedrifter svart.

- Det er en stor og viktig reform som kommer, og vi mener at det er viktig at næringslivet i Vesterålen er bevisst dette, sier styreleder i Vesterålens næringslivssamarbeid, Svein Arne Abelsen.

Stort flertall i Sortland og Hadsel

Ifølge rapporten kommer det store flertallet for en kommunesammenslåing fra bedrifter i Sortland og Hadsel. I Andøy og Øksnes ønsker halvparten av bedriftene å opprettholde egen kommune, mens halvparten av bedriftene ønsker seg større kommuner.

Rapporten viser at 54 % av de som har svart peker på Vesterålen som fremtidig kommune. 5,33 % mener at alle kommunene i Midtre Hålogaland bør slås sammen til en felles kommune.

Sammenslåing

Medlemsbedriftene er bedt om å vurdere hvorvidt en kommunesammenslåing vil være positivt eller negativt for egen bedrift. Resultatene viser at mange er usikre på dette spørsmålet. Av de som har en oppfatning, mener flest respondenter at en sammenslåing vil være positivt for bedriften.

Et lite flertall mener at den enkelte kommune selv må få bestemme om man ønsker å slås sammen med andre kommuner.

- Spørsmålet om hvorvidt man mener at kommunesammenslåingsspørsmålet skal avgjøres på sentralt hold eller i lokaldemokratiet er interessant. Hadsel og Sortland er relativt samstemt på at de ønsker at avgjørelsen tas i Storting/regjering. Andøy og Øksnes er relativt samstemt på at de ønsker at avgjørelsen må tas lokalt, sier Abelsen.

Samme tendenser

Resultatene fra naboregionene viser de samme tendensene som for Vesterålen. Det er flertall for å etablere større og mer robuste kommuner i hele Midtre Hålogaland.

Undersøkelsen viser også at det er minst entusiasme for sammenslåinger hos næringslivet i de mindre distriktskommunene i regionene.