Under Ole-stormen i februar ble gatelyktene i Hognfjorden skadet og pærene på flere av lysene gikk. Befolkingen ble i ettertid lovet at lyktene skulle repareres når falne trær ble ryddet vekk. Dette utførte befolkningen på dugnad i våres og det ble lagt ut sak på anbud for å få fikset lysene.

Les også: Vurderer å hente skolebarn med taxi istedenfor å skifte pære i gatelys

– Forkastelig

Siden den gang har El-Team  levert anbud på  vedlikehold av gatelys i kommunen, før hele anbudsrunden ble forkastet av kommunen.

I dag, åtte måneder etter Ole-stormen, er det fortsatt mørkt langs veiene i Hognfjord.

– Det er helt forkastelig. Når vi hører at Sortland kommune også har forkastet anbudet, blir det et smekk bak ørene, sier Bjørn Roald Høve som bor i Hognfjorden.

Høve har kontaktet ordfører Tove Mette Bjørkmo på Facebook uten å få svar.

– Jeg har skrevet til henne og ikke fått svar. Jeg lurer jo på hva det er de driver med der inne på kommunehuset, sier Høve.

Les også: Mørke gater

Kjører barnebarnet selv

Han er nå redd for sikkerheten til sin egen sønnesønn og andre barn.

– Jeg tør ikke slippe min egen sønnesønn på veien til skolen lengre. Ikke når det er slik som det er nå med mørke morgener og ettermiddager. Det ville være risikosport. Derfor kjører jeg han til og fra, sier Høve, og legger til:

– Det er så ille at folk ikke tør å gå tur om ettermiddagen lengre. I en kommune som pryder seg med å være en trafikksikker kommune er det for ille.

Blir mørkt i årevis

Rådmann Rolf Lossius varsler at mange gatelys kommer til å være mørke i flere år framover.

Årsaken til denne spådommen er innholdet på kontoen for vedlikehold. Den teller 500.000 kroner, en sum som rådmannen og teknisk etat må smøre ut over alle ei lang vedlikeholdsliste.

– På den lyse siden er det steder, slik som Vikeidet, som får reparert lysene. Likevel må vi nok erkjenne at flere steder kommer til å ha slukte lys også denne vinteren, sier rådmann Lossius.

Trenger mer penger

Han vil ikke gi et anslag på hvor lenge befolkningen i eksempelvis Hognfjord og på Holmstad må vente på å få reparert lysene.

– Vi prioriterer de mest trafikkfarlige strekningene. Om vi skal nå over mer, må det bevilges mer penger til vedlikehold av gatelys, sier Lossius.

Kommunen vil legge vedlikeholdsarbeidet ut på et nytt anbud. Forrige anbudsrunde ebbet ut i at EL-Team var de eneste tilbyderne, og de leverte et tilbud kommunen ikke har råd til.

Les også: Sortland, en trafikksikker kommune?

Nedprioriterer

Strekninga fra bruhodet på Strand og mot Kringelen har for det meste gang- og sykkelsti. Dermed vil lysene bli nedprioritert fra kommunens side.

– For å løse situasjonen, får ungene skoleskyss en ekstra måned. Det koster kommunen 5.000 kroner. Det er mye billigere enn å reparere lysene, sier Lossius, og utdyper:

– Vi har altså ikke råd til å reparere alt. Det gjør at lavere enkelte strekninger må vente, trolig flere år, sier Lossius.

Budsjettet for 2016 blir framlagt for de folkevalgte 12. november.