Torsdag 17. september hadde Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF) tilsyn i Brattåsen Masseuttak. De hadde intet å utsette på den bergfaglige driften. VA har tidligere kontaktet DMF, og fikk følgende kommentar:

-     Vi er fornøyde med hvordan bruddet utvikler seg. Det skjer på en forsvarlig og god måte. Vi fikk et helt annet bilde på masseuttaksdriften nå enn hva vi har hatt indikasjoner på i senere tid, sa senioringeniør i DMF Idunn Kjølle, som var tilstede under tilsynet.

Bilder og filmer

På befaringen var også kommunen, Arbeidstilsynet og Hadsel Maskin. Bakgrunnen for tilsynet var, etter rapporten å lese, at DMF forut for tilsynet har mottatt bilder og videoer som tydet på at masseuttaket har hatt en uheldig utvikling, og at driften av steinbruddet ikke foregikk på en bergmessig forsvarlig måte.

Positiv utvikling

I rapporten kan man lese følgende:

«DMF registrerte en positiv utvikling av Brattåsen steinbrudd og har ingenting å utsette på driften. DMF anser uttaket og forekomsten skjer på en bergfaglig forsvarlig måte, og at mineralloven § 41 er oppfylt. Sikringsplikten, jf. Mineralloven § 49, anses også å være oppfylt. DMF registrerte ingen vesentlige avvik i forhold til minerallovens krav.»

DMF skriver videre at de tidligere har varslet om mangler i søknaden for driftskonsesjon for Brattåsen. For driftsplanen ble det stilt tilleggskrav, og gjort oppmerksom på at det også kunne bli aktuelt med ytterligere krav som blant annet gikk på bergfaglig kompetanse. Tilsynsrapporten konkluderer med at «tilleggskravene stilt for driftsplanen ikke lenger er påkrevd, og vi ser heller ingen grunn til å stille strengere krav til kompetanse enn ordinært for denne kategori uttak».

Sikringskrav

I rapporten nevnes også gjerdesikringen, som naboer tidligere har hevdet var svært mangelfull:

«Videre var bruddområdet sikret med gjerde. Gjerdet ble kontrollert og funnet i god stand langs hele traséen, med unntak av et parti på noen få meter i vestskråningen hvor gjerdet bør strammes opp.»

Hadsel Maskin får  videre skryt for arbeidet de har gjort med revegeteringen i bruddet og på jordvollene.

Bekreftende

For daglig leder i Hadsel Maskin, Espen Jenssen kom ikke rapportens konklusjon som noen bombe.

- Rapporten bare bekrefter det vi holder på med. Vi driver forsvarlig og lovlig, og har kompetanse innenfor bergdrift. Men det er godt å ha en rapport som bekrefter arbeidet vårt svart på hvitt, sier Jenssen.

Han sier videre at det har vært en stor jobb å komme dit bruddet er i dag.

- Vi overtok i 2005, og har siden jobbet med å rydde det i forsvarlig stand. Dette er arbeid vi har brukt mange år og mye penger på, sier han.

I 2010 kom kravet om at driver må ha utdanning ved bergteknisk fagskole. Jenssen tok eksamen i mai, og er derfor innenfor de fem årene som ble gitt til rådighet for å skaffe kompetansen.