Leder Rita Nilssen i Fagforbundet i Andøy er opprømt over at alle fagorganisasjoner i hele Norge har bestemt for å delta i to timers generalstreik 28. januar. Sammen med fungerende leder og hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Tove Rekdal, oppfordrer de alle Andøys fagforeninger til å være med og gjøre noe sammen.

– De store byene skal ha store markeringer, og vi tenker at vi burde finne på noe her i Andøy også. Det må ikke bli slik at vi sitter i to timer uten å gjøre noe i forbindelse med generalstreiken, sier Nilssen.

Maner til kamp

Rekdal sier at dette er så viktig, og det angår alle arbeidstakere. Hun regner med at alle blir med og maner til kamp.

– Revideringen av loven til den nye arbeidsmiljøloven i regi av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, vil gi en generell adgang til flere midlertidige stilinger, mer søndagsarbeid,og mindre samarbeid med de tillitsvalgte, slik at de ikke lenger har vetorett når det gjelder godkjenning av turnusplan, sier Rekdal.

Hun er spesielt bekymret for unge nyetablere som med midlertidig ansettelse ikke vil kunne få lån fordi de ikke har fast jobb, og av den grunn ikke får etablert seg med egen bolig.

Uenig i logikken

Nilssen er sterkt uenig i logikken i begrunnelsen til arbeidsministeren.

– Han sier at begrunnelsen for å endre, er at flere skal få jobb, siden midlertidighet ikke vil gjøre at arbeidsgiver er redd for å ansette lenger. Uansett så blir det vel ikke noe bedre økonomi i bedriftene, sier hun.

Videre frykter hun at lengre vakter går utover sikkerheten.

– Flygeorganisajonene var ute og sa at lengre vakter villle være direkte farlig. Dette gjelder alle områder i arbeidslivet, når det åpnes for å jobbe mer overtid, påpeker Nilssen.

Hun ser for seg et vanskeligere arbeidsliv som blir hardere, spesielt for ungdom. Åpning for lengre vakter gjør dagene blir mer uforutsigbare.

– Det er meget betenkelig at vår myndighet som tillitsvalgte til å uttale oss i forhold til vårt arbeidsmiljø skal reduseres, påpeker han.

Borte ved et pennestrøk

Rekdal synes det er et stort paradoks at dagens arbeidsmiljø som er møysommelig jobbet fram i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene, og som skal gjøre arbeidsmiljøet best mulig for alle, nå bare skal forandres ved hjelp av et pennestrøk.

– Man bør jobbe for at ting skal bli bedre, og ikke verre. Det går utover både offentlige og private, sier Rekdal.

Nilssen viser til at dersom arbeidsg iver ønsker å lempe på restriksjonene i arbeidslivet, så er det muligheter i loven i dag. Det er ikke nødvendig å endre loven for å gjøre avtaler om lengre vakter. Du kan være midlertidig ansatt i dag også, sier Nilssen.

Samlet flokk

Nilssen håper nå at de andre arbeidstakerorganisasjoner markerer sin motstand og kjemper i samlet flokk.

– Vi er avhengig av at de andre tar kontakt med oss så fort som mulig, slik at vi får planlagt sammen. Når alle fagforeninger legger ned arbeidet sitt i to timer mellom 1200 og 1400, så regner vi med at bedriftene må stenge. Da er det viktig at vi sier at vi mener noe, og at vi kan stå samlet om dette. Dersom arbeidsmiljøloven blir endret, så vil de jo ramme alle arbeidstakere i Norges land, avslutter duoen.

Begrunnelse

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har blant annet gitt følgende begrunnelse for endringene i den nye arbeidsmiljøloven;

– Vi ser at arbeidslivet har endret seg de siste årene. Det etterspørres mer fleksibilitet, både fra arbeidstakere og arbeidsgivere. Vi ønsker en tidsriktig arbeidsmiljølov, derfor har vi valgt å foreta moderate oppgraderinger. slik vi lovte i valgkampen, sa Eriksson til NRK i juni, da Regjeringen la fram forslaget.

Saken sto først på trykk i Andøyposten.