Denne uka har ordførerne i Vesterålen hatt samling for å forsøke å stake ut kursen for regionsamarbeidet i årene som kommer. De siste tiårene har regionsamarbeidet vært synonymt med kultur, kompetanse og turisme.

Da arbeidsutvalget i regionrådet møttes mandag og tirsdag denne uka ble klart at øksa faller over Bokbussen og turistinformasjonen i Vesterålen. Førstnevnte trolig i løpet av året.

Samferdsel

I tillegg har et viktig element i regionsamarbeidet vært at det har gitt vesterålskommunene anledning til å opptre samlet i eksempelvis samferdselsspørsmål. Med kommuneøkonomien under sterkt press er det ikke til å undres over at det før eller senere kom til et punkt der det blir stilt spørsmål ved mulighetene til å bruke midler på regionsamarbeidet.

- Kommunene er underfinansiert. Det har en konsekvens som vi ser nå, påpekte andøyordfører Jonni Solsvik under ordførermøtet på Stokmarknes denne uka.

Ikke lovpålagt

- Det er jo ikke snakk om at man ikke ønsker samarbeid, eller at oppgavene som er tillagt regionrådet ikke løses som de skal. Problemet er at vi i kommunene ikke kan legge ned sykehjemsplasser uten først å vurdere oppgaver som ikke er lovpålagte. Vi har redusert i driften på alle andre områder, og da må vi gjøre det i regionrådet også, påpekte hadselordfører Kjell-Børge Freiberg.