Sjømannen har et sterkt forhold til havet. Han har ikke tenkt til å la en butikk komme i mellom.

– Coop-bygget kommer rett foran ”auan” mine. Jeg følger med i utviklinga og har forståelse for etableringen. Jeg setter pris på at det skjer noe, men å legge slikt hist og pist inn i bebodde strøk, liker jeg ikke, sier Thomassen.

Fra stuevinduene har han utsikt over Strandskogjordet og Sortlandssundet. Han er ennå ikke sikker på om havet går klar av Coop-butikken.

– Det blir fælt om utsikta forsvinner. På grunn av den kjøpte jeg huset i 1994. Siden i fjor har jeg regelmessig vært innom boligmarkedet for å se på andre steder å bo, sier Thomassen.

Flytter uansett

Han innrømmer at han vurderer å flytte uansett, på grunn av støy og ekstra aktivitet i område som følger med etableringen. Å selge under byggeperioden er noe han ikke har trua på.

– Jeg tror ikke vi kan skrive ”barnevennlig” i annonsen, for å si det slik. For meg er ikke Coop et fortrinn å ha som nabo, men kanskje andre synes det er kjempejevt med kort vei til en bra butikk. Jeg håper uansett at jeg unngår verditap på huset, sier Thomassen.

Kjæresten Mette Larsen er også svært kritisk til å få Coop-bygget som nabo.

– Jeg synes ikke mye om det. En ting er at det kommer til å sperre for utsikten. Men det vil også bidra til at boligen vil miste verdi ved eventuelt salg. For når bygget kommer opp, vil flere av fortrinnene som beliggenheten har nå, være borte. Det blir mye mer støy, sier hun.

– Massiv vegg

Mat Røkenes bor i nabohuset sammen med familien sin. Han har ingen flytteplaner på grunn av butikketableringen, som han likevel mener er litt dominerende.

– Jeg er positiv til at det skjer ting på Sortland, men sett fra et personlig perspektiv skulle jeg ønske at de tilpasset bygningsmassen til omliggende bebyggelsen. Det blir en massiv vegg rett nedenfor huset. Vi mister utsikt mot nord og en del nedover. Bygningen vil komme midt på huset midt og nedover, sier Røkenes.

Han er en kjent figur i næringslivet i Vesterålen og ønsker Coop velkommen som nabo til Strandskogjordet.

– Jeg vil ikke stikke kjepper i hjulene for noen. Det er veldig positivt at det skjer noe på Sortland. Jeg er en aktør som er i markedet. Det blir å kaste stein glasshus om jeg skulle gå inn for å stoppe noen, sier Røkenes, og utdyper:

– Da jeg kjøpte hustomta for 20 år siden var jeg fullt klar over at noe kunne komme på tomta nedenfor. Konseptet det legges opp til nå blir veldig bra. Jeg tror ikke de skal ha rot utenfor bygget. Dessuten er det fordeler med å ha coopen som nærmeste nabo. Jeg kan spasere inn på butikken, sier Røkenes.